Innstilling fra næringskomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Oscar D Hillgaar om tiltak mot forurensing fra landbruket slik at kornprodusenter som ikke bidrar til opphør av høstpløying, heller ikke skal omfattes av fastpris-/støtteordninger i henhold til jordbruksavtalen.

1. Sammendrag

      Stortingsrepresentant Oscar D. Hillgaar har fremmet slikt forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen fremme forslag om tiltak mot forurensing fra landbruket slik at kornprodusenter som ikke bidrar til opphør av høstpløying, heller ikke skal omfattes av fastpris-/støtteordninger i henhold til jordbruksavtalen. »

       Begrunnelsen for forslaget er at å utsette pløying av spesielt arealer det produseres korn på, til våren, har vist seg å bidra til minsket erosjon, og derved å sikre jordas produksjonsevne for fremtidige generasjoner. Det gis tilskudd for å unnlate å høstpløye.

       Forslagsstilleren mener i utgangspunktet at det burde være unødvendig med tilskudd, men at andre forhold knyttet til ansvarlig gårdsdrift kan gjøre tilskudd forsvarlig. Matjord fra høstpløyde åkre forsvinner ut i vassdrag og til havet.

       Det vises til at den positive trend med redusert høstpløying synes å ha snudd pga. misnøye med tilskuddssatsene.

       Norge har gjennom Nordsjøavtalen forpliktet seg til å redusere utslipp av næringssalter til Nordsjøen. Landbruket må ta sin del av rensetiltakene, som det også får tilskudd for å utføre. Forbrukerne må betale for rensetiltak gjennom høye kloakkavgifter. Det hevdes at utslipp fra husholdningene har liten betydning i Nordsjøens « forurensingsregnskap ».

       Forslagsstilleren finner det helt nødvendig å iverksette tiltak mot de næringsutøverne som ikke viser ansvar overfor egen eiendom, og som overfører belastningen for rensetiltak til befolkningen.

2. Komiteens merknader

     Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigrun Eng, William Engseth, Ulf Guttormsen, Gunnar Halvorsen, Inger Lise Husøy, Astrid Marie Nistad og Einar Olav Skogholt, fra Senterpartiet, Peter Angelsen, Syver Berge og Unn Aarrestad, fra Høyre, lederen, Kristin Krohn Devold og Dag C. Weberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Reidar Johansen, fra Kristelig Folkeparti, Lars Gunnar Lie, og fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm, ønsker å påpeke at avrenning fra landbruket representerer et miljøproblem, med fare for tilvekst i vassdrag og sjøvann pga. tilførselen av næringssalter fra jorda. Det er også i landbrukets interesse å ta vare på jordsmonnet for å sikre framtidig produksjon. Derfor er ordningen med tilskudd for endret jordbearbeiding et positivt element som har gitt gode resultater på frivillig grunnlag. Komiteen er klar over at endret driftsteknikk som følge av redusert jordbearbeiding normalt vil redusere avlingsnivået og føre til økt bruk av plantevernmidler.

       Komiteens flertall, alle unntatt medlemmet fra Fremskrittspartiet, viser til at dagens støtteordninger, som er ment å kompensere for avlingstap, har hatt effekt. Flertallet er postitiv til at departementet fortsetter med kartleggingen av hvilke arealer som er mest erosjonsutsatt, for på den bakgrunn å utarbeide bedre planer for hvilke arealer som skal omfattes av støtteordningen. Flertallet mener derfor at støtteordninger med graderte tilskuddssatser for å begrense høstpløying, bør videreføres og målrettes mot de mest erosjonsutsatte områder. Flertallet forutsetter at de landbruksfaglige myndigheter sammen med fylkesmennenes miljøetater vil kartlegge hvilke arealer som primært bør unntas fra høstpløying.

       Flertallet mener en del av erosjonen og utvaskingen av næringssalter som skyldes høstpløying kan fanges opp ved planting av fangvekster og større bruk av åpne grøfter. Dette representerer viktige jordforbedringstiltak.

       Flertallet vil på denne bakgrunn avvise forslaget.

       Komiteens medlem fra Fremskrittspartiet konstaterer at kanaliseringspolitikken med påfølgende spesialisering, har bidratt til økte problemer med erosjon og avrenning fra jordbruksarealer. Dette betyr at verdifull matjord i erosjonsutsatte områder forsvinner ut i vassdragene og er tapt for kommende generasjoner.

       Dette medlem viser til tilskuddsordningene som er innført over jordbruksavtalen for å redusere jordarbeiding i erosjonsutsatte områder.

       Dette medlem mener det må være jordbrukets eget ansvar, ut ifra de til enhver tid rådende rammebetingelser, å planlegge slik at det etableres bærekraftige løsninger for virksomheten uten offentlig støtte.

       Dette medlem viser til den tverrfaglige ekspertgruppen som har stått bak undersøkelser og analyser av Ytre Oslofjord. Forskerne har kommet til at de totale utslippene fra norske kilder ikke skader forholdene for fisk og marine organismer i de åpne delene av fjordområdet. Videre har oksygeninnholdet ikke endret seg i negativ retning og fiskemengden har økt. Ekspertgruppen støtter heller ikke nitrogenrensing av kloakk i fjordkommunene. Beregninger for Trondheims-området og Norges vestkyst går i samme retning.

       Dette medlem vil derfor ikke støtte pålegg om nitrogenrenseanlegg for kommunale avløp eller tiltak overfor jordbruket i de kystområder hvor det ikke kan påvises negative effekter ved tilførsler av næringssalter fra ovennevnte grupper.

       Dette medlem vil på denne bakgrunn gå imot forslaget.

3. Komiteens tilråding

     Komiteen viser til det som er sagt ovenfor og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

       Dok.nr.8:07 (1995-1996) - Forslag fra stortingsrepresentant Oscar D. Hillgaar om tiltak mot forurensing fra landbruket slik at kornprodusenter som ikke bidrar til opphør av høstpløying, heller ikke skal omfattes av fastpris-/støtteordninger i henhold til jordbruksavtalen - avvises.

Oslo, i næringskomiteen, den 14. desember 1995.

Svein Ludvigsen, Einar Olav Skogholt, William Engseth,
leder. ordfører. sekretær.