1. Sammendrag

     Departementet legger frem en ny melding om privatisteksamen innenfor videregående skole slik Stortinget har bedt om, jf. Innst.S.nr.177 (1994-1995). Departementet drøfter med utgangspunkt i denne innstillingen gjeldende praksis og alternative løsninger mht. anledning til å ta deleksamener og til å stryke standpunktkarakterer, eksamensform i såkalt muntlige fag og eksaminator ved muntlig eksamen for privatister.

       Departementet mener det ikke skal settes grenser for hvor mange ganger en forbedringsprivatist skal kunne gå opp til eksamen i samme fag.

       Departementet vil forskriftsfeste at det i visse, nærmere definerte fag der nivåene bygger direkte på hverandre, bare er den siste karakteren/de siste karakterene i faget som skal føres på vitnemålet, jf. norskfaget. Det vil bli utarbeidet en oversikt over de fagene ordningen skal omfatte.

       Alle standpunktkarakterer som en elev har oppnådd i skole, skal bli stående på vitnemålet. Disse karakterene skal ikke kunne strykes eller erstattes. En eksamenskarakter vedkommende har oppnådd som privatist, kan erstatte en annen eksamenskarakter i samme fag. Dersom vitnemålet ikke har en eksamenskarakter i faget, skal karakteren fra privatisteksamen føres på vitnemålet ved siden av standpunktkarakteren.

       Departementet går videre inn for at det blir anledning til å ta nye fordypningsfag/studieretningsfag dersom elever senere vurderer det slik at de har valgt feil. Tidligere fordypningsfag kan strykes dersom de blir erstattet av nye fag innenfor de generelle kravene som blir stilt til vitnemål.

       Når det gjelder prøveform i såkalt muntlige fag, går departementet inn for å innføre en kort skriftlig prøve som ordinær eksamensform i fag som ikke prøver muntlige ferdigheter. Departementet ser argumenter både for og imot en slik ordning, men konkluderer med at det er flere fordeler enn ulemper ved denne eksamensformen. Kort, skriftlig prøve skal brukes for både privatister og elever.

       Når det gjelder eksaminator ved muntlig eksamen for privatister, er departementet opptatt av å kvalitetssikre eksamen. Privat instruktør ved institusjon som driver privatistundervisning, kan på bestemte vilkår være eksaminator ved muntlig eksamen. Faglæreren vil da få rollen som eksaminator, mens den eksterne sensoren har det avgjørende ord om hva eksaminanden skal prøves i, og ved karakterfastsettelsen. Departementet vil gi nærmere forskrifter for sensorvirksomhet.

       Når det gjelder økonomiske og administrative konsekvenser, viser departementet til at de foreslåtte tiltakene etter hvert vil kunne føre til at behovet for å ta privatisteksamen bli redusert. Kort, skriftlig prøve for alle vil medføre noen merutgifter til å utarbeide oppgaver, men departementet mener dette vil bli utlignet av at skriftlig sensur samlet sett koster mindre enn muntlig. Tiltakene vil ellers ikke medføre økte utgifter ved privatisteksamen. Eventuelle innsparinger vil først og fremst kunne få virkning for størrelsen på privatistgebyrene.