Innledning

   Til Stortinget.

       6. mai 1994 vedtok Stortinget - i samsvar med Innst.S.nr.112 (1993-1994) fra Presidentskapet - en ny § 13 a i Stortingets forretningsorden (FO) om hvilket organ i Stortinget som skal ha konsultasjoner med regjeringen om EØS-saker. 17. juni 1994 vedtok Stortinget - i samsvar med Innst.S.nr.205 (1993-1994) fra Presidentskapet - en tilføyelse til § 13 a. Etter det sistnevnte vedtaket lyder § 13 a slik:

       « Regjeringens konsultasjoner med Stortinget om saker vedrørende Det europeiske økonomiske samarbeidsområde (EØS) skal foregå med utenrikskomiteen, som i disse saker tiltres av medlemmene av den norske delegasjon til parlamentarikerkomiteen for EØS. Utenrikskomiteen eller dens leder kan dessuten beslutte at en eller flere andre komiteer skal delta ved bestemte konsultasjoner.
       Lederen i utenrikskomiteen kaller sammen til slike konsultasjoner når vedkommende mener det er nødvendig, eller når et medlem av regjeringen eller en tredjedel av utenrikskomiteens medlemmer anmoder om det.
       Saker som er brakt fram i konsultasjonsorganet, skal legges fram for Stortinget i møte når utenrikskomiteen krever det. »

       Etter Presidentskapets mening har erfaringene med konsultasjonsorganet vist at det er behov for enkelte klargjøringer og tilføyelser i de regler som er fastsatt.

       Presidentskapets medlemmer Grimstad og Myrvoll viser til at EØS-avtalen har virket i noe over to år. Det som kjennetegner Stortingets arbeid med EØS-saker, er korte tidsfrister, lite offentlighet, stor saksmengde og uoversiktlige rutiner. I tillegg er Stortinget avskåret fra informasjon og innflytelse tidlig i lovgivningsprosessen i EØS. Det er grunnlag for å si at det så langt er avslørt store svakheter med den måte Stortinget har organisert sitt EØS-arbeid. De svakhetene en finner, er så alvorlige at de kan svekke Stortingets viktige funksjoner som lovgiver og kontrollorgan. Disse medlemmer foreslår derfor flere endringer i regelverket for Stortingets behandling av EØS-saker.

       I Dok.nr.8:72 (1995-1996) har stortingsrepresentantene Marit Arnstad, John Dale og Magnhild Meltveit Kleppa under A satt fram forslag om endringer i forretningsordenens § 13 a med sikte på å øke Stortingets medvirkning i EØS-saker. Under E i samme forslag er det foreslått at Stortinget skal be Presidentskapet utarbeide forslag om opprettelse av et kontor for informasjonsinnhenting, analyse, utredning og støtte til stortingsrepresentantene og partigruppene i EØS-saker. Disse delene av Dok.nr.8:72 (1995-1996) er oversendt til Presidentskapet.