9. Forslag vedrørende organiseringen av Stortingets arbeid med EØS-saker

  Forslag E i Dok.nr.8:72 (1995-1996) lyder slik:

       « Stortinget bed Presidentskapet utarbeida framlegg til opprettinga av eit kontor for informasjonsinnhenting, analyse, utgreiing og støtte til stortingsrepresentantane og partigruppene i EØS-saker. »

       I premissene er anført at det til analyse- og utredningsarbeid i EØS-saker for Stortinget er behov for et større apparat enn det Internasjonalt sekretariat utgjør i dag. Stortinget er lite utstyrt med egen ekspertise. Dette gjør Stortinget svært avhengig av informasjonstilgangen fra regjeringen.

       Presidentskapets flertall, Kolle Grøndahl, Syse, Skaug og Fjærvoll, mener at Stortinget bør ha ansvar for informasjonsinnhenting til representanter og partigrupper når det gjelder EØS-saker. Dette dreier seg om ren faktainnhenting og dokumentdistribusjon. Stortingsbiblioteket har bygget opp en viss samling av dokumentasjon når det gjelder EU og EØS. Man bør utbygge videre den kunnskap og de tjenester som biblioteket kan tilby, og gjøre dette bedre kjent. Analyse og utredning bør derimot være partigruppenes ansvar, på samme måte som i andre saker. Enten står man selv for analyser og utredninger, eller man ber om vurderinger fra regjeringen eller fra andre enkeltpersoner eller organisasjoner. Flertallet mener at det ikke vil være tjenlig å ha et felles analyse- og utredningsapparat i Stortinget når det gjelder innholdet i de enkelte rettsregler som passerer gjennom EØS-systemet. Omfanget av slike saker og bredden i sak gjør at det ikke vil være praktisk mulig å ha et eget analyse- og utredningsapparat i Stortinget.

       Internasjonalt sekretariat bør etter flertallets mening styrkes med økt bemanning for å møte utfordringene på dette området.

       Presidentskapets medlemmer Grimstad og Myrvoll mener at Stortingets informasjon og innflytelse vedrørende EØS-saker må styrkes. Et hovedproblem for Stortingets arbeid med EØS-saker er manglende informasjon underveis i lovgivningsprosessen i EU. Disse medlemmer mener at Stortinget bør opprette et eget kontor i Brussel. Dette er en ordning det danske Folketinget har i dag. Opprettelse av et eget kontor for Stortinget i Brussel er ikke ment som en erstatning for utenrikstjenesten, men som et supplement for det spesielle informasjonsbehovet Stortinget har i forbindelse med egen behandling av EØS-saker. Stortingets Brussel-kontor bør ha som oppgave å følge og informere om behandlingen av EØS-relevante saker i EU-systemet, samt ellers stå til rådighet for Stortinget.

       Disse medlemmer mener videre at Stortinget bør opprette en egen konsulent for EØS-saker, plassert i Stortinget. Det skal være en uavhengig konsulent som kan gi råd til partigruppene. Konsulenten skal ha oversikt over EU-retten generelt og spesielt de EU-rettsakter som skal implementeres i norsk lovgivning. Opprettelsen av en slik konsulent er nødvendig for å styrke Stortingets egen informasjonstilgang, som ofte går utover og er annerledes enn det utenrikstjenesten yter for regjeringens formål. Konsulenten bør ha samme stilling og status som Stortingets komitésekretærer.

       På denne bakgrunn fremmer disse medlemmer følgende forslag:

       « Stortinget setter ned et utvalg med en representant fra hvert parti som har i oppgave å utrede forbedringer av Stortingets informasjonsbehov i forbindelse med EØS-saker. Utvalget skal spesielt vurdere følgende forslag:

- Opprettelse av et eget stortingskontor i Brussel
- Opprettelse av en egen stilling som EØS-konsulent for Stortinget.»