5. Innsyn i EØS-utvalgets saksdokumenter

       Det er blitt reist spørsmål om hvorvidt stortingsrepresentanter som ikke er medlem av konsultasjonsorganet, har rett til innsyn i dokumenter som blir sendt til organets medlemmer.

       Når dokumenter er oversendt en stortingskomité i forbindelse med en sak som Stortinget senere skal treffe avgjørelse i, må det antas at også stortingsrepresentanter som ikke er medlem av vedkommende komité, har rett til å kreve innsyn i dokumentet, jf. skriv 5. februar 1987 fra Presidentskapet til stortingsgruppene og stortingskomiteene med overskrift « Stortingsrepresentanters rett til innsyn i graderte dokumenter ». Presidentskapet understreket at man her begrenset seg til de dokumenter som en komité har fått oversendt i forbindelse med en sak som det skal avgis innstilling om til Stortinget/Odelstinget. Når det gjelder saker som ikke forutsettes behandlet i Stortinget (eller Odelstinget og Lagtinget), men hvor saksbehandlingen foregår innenfor komiteen i henhold til forretningsordenens bestemmelser, mente Presidentskapet at det neppe er noe grunnlag for at representanter utenfor komiteen skal ha rett til å sette seg inn i eventuelt gradert grunnlagsmateriale. De aktuelle tilfelle av sistnevnte art var dengang den utvidede utenrikskomité og forsvarskomiteens behandling av saker i henhold til bestemmelsen i FO om at komiteen skal « følge de tiltak som blir gjort på det beredskapsmessige område, i henhold til gitte fullmakter og bevilgninger ».

       Også for EØS-utvalget gjelder at sakene ordinært ikke blir lagt fram for Stortinget til behandling. Det er for øvrig lagt til grunn at reglene om den utvidede utenrikskomité bør gjelde tilsvarende for dette organet, så langt ikke noe annet blir bestemt. For den utvidede utenrikskomité gjelder at lederen kan bestemme at også innkallingen til møte skal være hemmelig, og i praksis blir innkallingene betraktet som hemmelige.

       Under henvisning til ovenstående mener Presidentskapet at stortingsrepresentanter som ikke er medlem av EØS-utvalget, ikke kan kreve innsyn i graderte dokumenter som blir sendt til organets medlemmer. Noe annet gjelder selvfølgelig for dokumenter som ikke er gradert. Presidentskapet går ut fra at en betydelig del av de dokumenter som sendes til utvalget, vil være offentlige. Dersom en sak som er behandlet i EØS-utvalget, blir innbrakt for Stortinget etter tredje ledd i § 13 a, mener Presidentskapet at alle stortingsrepresentanter har rett til å se de dokumenter i vedkommende sak som er sendt til medlemmene av utvalget.

       Referat fra møter i den utvidede utenrikskomité er ikke tilgjengelig for stortingsrepresentanter som ikke er medlemmer av komiteen, og tilsvarende vil forholdet bli for referat fra møter i EØS-utvalget, inntil referatene gjøres offentlig i samsvar med den foreslåtte bestemmelse i FO § 13 a femte ledd.