5. Hotellbygg på Gardermoen

5.1 Samandrag

       I proposisjonen vert det gitt ei orientering om bygging av hotell i terminalområdet på Gardermoen. På Gardermoen skal det i tilslutnad til ekspedisjonsbygget byggjast eit hotell som saman med m.a. parkeringshus skal inngå i eit samla servicetilbod til dei reisande i terminalområdet.

       Styret for Oslo Hovedflyplass AS har vedteke at hotellet i det sentrale terminalområdet skal byggjast i regi av eit heleigd dotterselskap til Oslo Hovedflyplass AS. Drifta av hotellet skal derimot setjast bort på kontrakt til ein ekstern drivar. Bygget skal finansierast fullt ut ved opptak av lån i den private kapitalmarknaden.

       Det er svært viktig at flyplasseigaren, Oslo Hovedflyplass AS, sjølv eig og har full kontroll over areala og bygningsmassen i dette sentrale kjerneområdet (terminalområdet) av flyplassen, går det fram av proposisjonen.

5.2 Komiteens merknader

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, har ingen merknader til at hotell i det sentrale terminalområdet på Gardermoen blir bygd i regi av et heleid datterselskap til Oslo Hovedflyplass AS

       Flertallet har merket seg at drifta av hotellet skal settes bort på kontrakt for ekstern drift.

       Flertallet vil peke på at det er viktig at hotellet er integrert i bygningsmassen på Gardermoen, og med de fordeler en slik samlokalisering gir. Flertallet vil i denne sammenheng vise til opplysninger som er gitt om viktigheten av en slik integrering, og om den gode økonomien i prosjektet.

       Komiteens medlemmer fra Senterpartiet mener at inntektene bør nyttes til å redusere et evt. underskudd ved Oslo Lufthavn AS og til investeringer i stam- og regionale flyplasser.

       Komiteens medlemmer fra Høyre foreslår at eierskap og drift av nytt hotell knyttet til Oslo Hovedflyplass AS sendes ut på anbud.

       Disse medlemmer peker på at integrering av hotellets funksjoner med andre funksjoner ved flyplassen vel kan ivaretas gjennom avtale mellom Oslo Hovedflyplass AS og hotelleier.

       Disse medlemmer forventer at det vil være betydelig interesse blant investorer for å skaffe fram kapital til hotellprosjektet.