2. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Roger Gudmundseth, Anneliese Dørum, Eirin Faldet, Rolf Terje Klungland, Rune E Kristiansen og Leif Lund, fra Senterpartiet, Eva Lian, Morten Lund og Terje Riis-Johansen, fra Sosialistisk Venstreparti, Børre Rønningen, og fra Kristelig Folkeparti, Ola T Lånke, finner at St.meld. nr. 49 (1995-1996) gir en god oversikt over virksomheten i Sametinget i 1995.

       Komiteen viser til stortingsmeldingens pkt. 3 (pkt. 1.3 foran) og har merket seg at arbeidsgruppen som har drøftet konsekvenser av en eventuell overgang til rammebudsjettering for Sametinget, la fram sin innstilling i mars i år, og at eventuelle endringsforslag fra Regjeringens side vil bli foreslått i forbindelse med revisjon av sameloven. Komiteen tar dette til etteretning.

       Komiteen viser til meldingens pkt. 5 ( pkt. 1.5 foran), og konstaterer at det er et stort ønske om sterkere innflytelse og medansvar i utdanningssektoren, slik at Sametinget kan påta seg større ansvar for samisk utdanning. Komiteen forventer at departementet i nærmeste framtid avklarer organiseringen av utdanningssektoren.

       Komiteen viser videre til meldingens pkt. 7 og 9 (pkt 1.7 og 1.9 foran) angående oppfølgingen av NOU 1995:6 Plan for helse- og sosialtjenester til den samiske befolkningen i Norge. Komiteen har merket seg at meldingen om barnepolitikk, hvor også tiltak for bedring av oppvekstvilkårene for samiske barn inngår, først vil bli fremmet i 1997. Komiteen tar dette til etterretning. Komiteen viser for øvrig til komiteens merknad i Innst.S.nr.73 (1995-1996) hvor komiteen forutsatte at planen for helse- og sosialtjenester oversendes Stortinget etter behandling i Sametinget. Komiteen ber om tilbakemelding om hvilken måte departementet følger opp saken på.

       Komiteen er kjent med at norske, svenske og finske myndigheter i fellesskap har avgjort å sette i gang arbeid fram mot en nordisk samekonvensjon, og mener at det er positivt at det nå søkes å oppnå en best mulig harmonisert rettslig standard i forhold til den status samene har som folk, samt deres felles interesser i viktige samepolitiske spørsmål.

       Komiteens medlem fra Senterpartiet er kjent med at Minerallovutvalget har lagt fram forslag til ny minerallov. Etter dette medlems oppfatning bør Regjeringen vente med den videre behandling av ny minerallov til Samerettsutvalgets innstilling foreligger, og de rettslige spørsmål i forbindelse med eiendoms- og bruksrett til land og vann i samiske områder er avklart. Dette medlem viser til Regjeringens tidligere uttalelser om at rettsspørsmålene må avklares før det gis tillatelse til inngrep i forbindelse med mineralleting i samiske områder, og støtter dette synspunktet.

       Komiteen sin medlem frå Sosialistisk Venstreparti er kjent med at Minerallovutvalet har kome med framlegg til ny minerallov, samstundes som denne medlemen også avventar ei endeleg innstilling frå Samerettsutvalet. Denne medlemen vil kome attende til saka i samband med handsaminga av mineralloven.