3. Komiteens merknader

       Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Marie Brenden, Odd Eriksen, Ranja Hauglid og Gard Folkvord, fra Senterpartiet, Bjørg Hope Galtung og Johan J Jakobsen, fra Høyre, Per Espeli og Bjørn Hernæs, fra Sosialistisk Venstreparti, Rolf Ketil Bjørn, fra Kristelig Folkeparti, Are Næss, og fra Fremskritts-partiet, lederen Hans J Røsjorde, har merket seg at antall klagesaker som er behandlet av Ombudsmannen fortsatt viser en økende tendens, men at dette likevel representerer et stabilt nivå. 36,2 % av klagetilfellene er endret i favør av klagerne. Medholdsandelen ligger over gjennomsnittet for de senere år.

       Komiteen er glad for at et stort antall tvistesaker har latt seg løse ved uformell kontakt mellom partene uten at formell saksregistrering har funnet sted.

       Komiteen er betenkt over at det har skjedd en markert økning i antallet klagesaker vedrørende helsetjenesten i Forsvaret, og at mannskapene på grunn av legemangelen ofte må vente urimelig lenge på legeundersøkelse ved mindre skadetilfeller. Komiteen viser i denne sammenheng til at Forsvaret over tid har hatt problemer med rekrutteringen av akademisk utdannet personell og at et utvalg nedsatt av Forsvarsdepartementet arbeider med disse utfordringene. Komiteen ber om at departementet følger opp utvalgets arbeid og anbefalinger for å bedre tilgangen på akademisk utdannet personell, herunder en bedre legetjeneste.

       Komiteen har merket seg at disiplinærforholdene i Forsvaret fortsatt synes å være inne i en positiv utvikling, selv om saksbehandlingsrutinene ikke kan bekrefte dette statistisk før tallene for 1996 foreligger i april/mai 1997.

       Komiteen har merket seg at Generaladvokaten har påpekt en økning i hyppigheten av klage ved refselser, og at Ombudsmannen ikke sjelden blir gjort kjent med at refsende offiser har forsømt sin plikt til på en reglementsmessig måte å orientere refsede om hans klagerett, og at en innskjerpelse av dette forhold synes nødvendig.

       Komiteen har merket seg at færre soldater røyker tobakk daglig, og at hyppigheten av beruselse har gått ned. Komiteen har imidlertid festet seg ved at andelen av soldater som oppgir å ha brukt hasj før fremmøte til tjeneste har vist en klar økning de siste årene. Antallet anmeldte narkosaker har økt fra 409 saker i 1995 til 478 saker i 1996, en økning på hele 17 %. Komiteen henviser til at man i Innst.S.nr.169 (1995-1996) sluttet seg til Ombudsmannsnemndas anbefaling om at narkotikasituasjonen bør ha myndighetenes oppmerksomhet. Komiteen er enig med nemnda i at Forsvaret så langt det er forenlig med primæroppgavene må ta sin del av det samfunnsmessige ansvar for å bidra til at ungdom med rusproblemer kan bringes inn i et aktivt behandlingsmiljø, samtidig som Forsvarets eget kontrollapparat tilføres ressurser i samsvar med de krav situasjonen stiller.

       Komiteen har merket seg at 120 personer av Forsvarets kontraktsbefal i løpet av 1997 vil få tilbud om fast yrkestilsetting som offiser på nærmere angitte vilkår.

       Komiteen har merket seg Ombudsmannsnemndas forslag om at Forsvarets Velferdstjeneste utskilles som egen post i de årlige forsvarsbudsjetter med en tekstlig formålsbeskrivelse slik praksis er for kap. 1793 Voksenopplæringen. Komiteen vil be om at departementet vurderer dette forslaget ved framlegging av St.prp. nr. 1 (1997-1998).

       Komiteen har merket at et medlem i nemnda ber om at Stortinget foretar en nærmere avklaring av hvorvidt klagesaker vedrørende sikkerhetsklarering etter opprettelsen av Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste hører hjemme under Ombudsmannen for Forsvaret og/eller det nye kontrollorgan. Komiteen henviser til at Regjeringen har meldt at en ny lov om forebyggende sikkerhetstjeneste vil bli fremmet i vårsesjonen, og at dette spørsmålet vil bli avklart under behandlingen av denne saken.

       Komiteen har merket seg at Forsvarsdepartementet arbeider med forhold knyttet til fritak eller utsettelse med førstegangstjeneste for vernepliktige som driver selvstendig husdyrhold. Komiteen forutsetter at departementet finner fram til løsninger.