1. Sammendrag

       Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen fremme de nødvendige forslag, eller foreta de nødvendige endringer i forskrifter og regler slik at det ikke lenger skal være tillatt for kommuner å kreve egenbetaling for hjemmesykepleie. »

       Forslagsstilleren viser innledningsvis til ulike stortingsdokumenter der spørsmålet om egenbetaling for hjemmesykepleie har vært tatt opp, og som har resultert i at kommunene fra 1991 har hatt adgang til å kreve slik egenbetaling.

       Forslagsstilleren framholder at en undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå allerede i 1994 viste at en stor del av dem som mottar hjemmetjenester, har svært lave inntekter og at stadig flere betaler for tjenestene. Det ble også påvist sterke variasjoner i prisene fra kommune til kommune. Det vises til at sosialkomiteen på bakgrunn av denne undersøkelsen i B.innst.S.nr.11 (1994-1995) la vekt på

       « at storforbrukerne skulle skjermes og at det skulle opprettholdes en god sosial profil. »

       Det uttales at Fremskrittspartiets medlemmer har hevdet at betaling for hjemmesykepleie er en skatt på sykdom som ikke kan aksepteres, og at dersom Fremskrittspartiets forslag om å gjøre denne omsorgen til et statlig finansieringsansvar administrert av Rikstrygdeverket var blitt vedtatt, ville de uakseptable forskjeller i tilbudet fra kommune til kommune ikke eksistert.

       Forslagsstilleren avviser at gratis hjemmesykepleie vil kunne føre til overforbruk av hjemmesykepleie idet han mener det må kunne forutsettes at de respektive helseadministrasjoner i kommunene vil regulere sykepleietjenestene på en måte som hindrer overforbruk.

       Det uttales at den siste tids debatt om egenbetalingen i de hjemmebaserte tjenester har vist at mange brukere har store problemer og opplever betaling for sykepleie som urettferdig, idet sykepleie er gratis i sykehus og institusjoner, og videre at mange minstepensjonister som er brukere av hjemmesykepleien i dag, har vanskeligheter med å klare den økonomiske hverdagen.

       Det vises til at Stortinget har vedtatt at unge uføre skal ut av sykehjemmene og at det er bevilget øremerkede midler til dette. Etter forslagsstillerens syn virker egenbetaling for hjemmesykepleie bremsende på Stortingets ønske om å flytte ut unge uføre fra sykehjem.