Vedlegg

Brev fra finansminister Jens Stoltenberg til finanskomiteen datert 10. juni 1997.

« DOK.NR.8:91(1996-1997)

       Det vises til Dok.nr.8:91(1996-1997) forslag fra stortingsrepresentant Oscar D Hillgaar om å be Regjeringen fremme forslag om endrede rentesatser for utlån i berørte statsbanker som hensyntar bl.a. boligsamvirkets tiltak som reduserer tapsrisiko, og som belønner tiltak hos lånemottagere som reduserer statsbankenes utgifter.

       Bakgrunnen for fastsettelsen av husbankrenten er gjort rede for i St.prp. nr. 1(1996-1997) for Kommunal- og arbeidsdepartementet. Husbanken tilbyr lån på samme vilkår for alle låntakere uavhengig av deres kredittverdighet. Like vilkår for alle er en del av Husbankens sosiale profil. En differensiering av rentemarginen slik det er antydet i Dok.nr.8-forslaget innebærer at låntakere med god betalingsevne og sikkerhet for sine lån, skal tilbys en lavere rente andre. Det nødvendige motstykket til dette blir at de med svak betalingsevne og dårlig sikkerhet, får en høyere rente på sine lån enn under dagens system. Ut ifra Husbankens sosiale profil har det derfor ikke vært aktuelt å differensiere rentemarginen mellom låntakere på en slik måte.

       Når det gjelder oppbygging av fond i borettslag, vil jeg vise til at Stortinget for 1991 samlet bevilget 35 mill. kroner til opprettelse av et garantifond for nye boliger i boligsamvirket. Dette fondet skulle dekke upåregnelige tap ved usolgte boliger for boligbyggelag. En forutsetning for statens bidrag til fondet var at det skulle være selvfinansierende når det var kommet i drift. »