1. Sammendrag

Bakgrunn

       I forbindelse med behandlingen av ny lov om folketrygd har Stortinget, den 13. februar 1997, vedtatt å likestille grupper av samboende pensjonister med gifte i forhold til pensjonsytelser fra folketrygden. Dette innebærer en reduksjon av mange samboende pensjonisters samlede pensjon med ca kr 20.000 pr. år.

       I skatteloven § 77 nr. 1 gjøres det også forskjell på gifte og samboende pensjonister. Samboende gis anledning til et særfradrag hver i inntekten på kr 1.470 pr. påbegynt måned, mens gifte pensjonister bare får anledning til dette fradraget samlet.

Begrunnelse

       Et flertall av de politiske partier i Stortinget, Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti, har gått inn for likebehandling av gifte og samboende pensjonister i Innst.O.nr.46 (1996-1997) til ny lov om folketrygd, Ot.prp. nr. 29 (1995-1996) .

       Forslagsstiller finner det derfor naturlig at man retter opp lovverket i andre sammenhenger der det gjøres forskjell på gifte og samboende pensjonister økonomisk. Skatteloven § 77 bør derfor endres i tråd med stortingsflertallets ønske.

       Ettersom flertallet i Stortinget har redusert samboende pensjonisters pensjonsinntekt betydelig mener forslagsstilleren at det ville være et for stort samlet inngrep i disse pensjonisters økonomiske grunnlag dersom man ytterligere reduserer dette gjennom en endring av skatteloven § 77 til deres ugunst.

       Det synes derfor rimelig å øke gifte pensjonisters særfradrag opp til nivået for samboende og sørge for en likestilling mellom de nevnte pensjonistgrupper ved å endre skatteloven § 77 slik at også gifte pensjonister får anledning til et særfradrag i inntekt på kr 1.470 pr. påbegynt måned hver.

       På denne bakgrunn fremmes følgende forslag:

       « Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag om endring i skatteloven § 77 slik at gifte pensjonister får hvert sitt særfradrag. »