Vedlegg 2

Brev fra Olje- og energidepartementet v/statsråden til Stortingets energi- og miljøkomit, datert 14. mai 1998.

Spørsmål vedrørende økte petroleumsinvesteringer

       Jeg viser til Energi- og miljøkomiteens brev av 8. mai 1998.

Spørsmål 1

       « Komiteen er kjent med at de kvalitetssikrede tallene ikke forelå før i januar 1998, men fremkom det under disse møtene opplysninger om at petroleumsinvesteringene i 1998 ville bli høyre enn det som lå til grunn for investeringsanslaget i Bondevik-regjeringens tilleggsproposisjon? »

       Som jeg skrev i mitt brev av 16. mars d.å., er departementet i aktiv dialog med Oljedirektoratet i hele perioden fra selskapene innrapporterer prosjektdata til de kvalitetssikrede anslagene foreligger i januar måned. De ulike profilene for produksjon og kostnader avtegner seg gradvis, men på basis av tidligere erfaring er en ytterst forsiktig med å legge stor vekt på tendenser og tallmateriale fra ulike informasjonskilder før en forsvarlig bearbeiding og kvalitetskontroll i Oljedirektoratet og Olje- og energidepartementet er foretatt.

       Fullstendig datasett med Oljedirektoratets foreløpige tall ble elektronisk oversendt Olje- og energidepartementet 22. desember 1997. Selv i denne oversendelsen manglet enkelte datasett som ikke var blitt innrapportert til Oljedirektoratet. Oljedirektoratets frist for å gjennomføre endelig kvalitetskontroll av data var første uke i januar 1998.

       I tråd med tidligere praksis ble et nytt datasett for hele petroleumssektoren bearbeidet og kvalitetssikret i tidsperioden fram til januar. Vanligvis ville de nye anslagene blitt framlagt for Stortinget i Revidert nasjonalbudsjett, men Regjeringen har i år valgt å orientere Stortinget på et tidligere tidspunkt.

Spørsmål 2

       « Mener statsråden at det var forsvarlig å nedjustere investeringstallene for en gruppe felt (de under vurdering) uten å foreta en totalvurdering av investeringsanslagene som også omfatter de prosjektene var godkjent (de prosjektene som i følge departementet står for investeringsøkningene)? »

       Nedjusteringen av investeringstallene for prosjekt under vurdering ble foretatt på basis av den informasjon som forelå før oljeselskapene innrapportere sine nye prosjektdata. Myndighetene har løpende mer kunnskap om utviklingen i framdriftsplaner og kostnader for prosjekt under vurdering enn for utbygginger som allerede er godkjent. Bakgrunnen for dette er at myndighetene i nær framtid skal behandle søknadene om utbygging og drift for feltene under vurdering.

       For prosjekt under vurdering foretok man en ny vurdering da tilleggsproposisjonen ble utarbeidet, mens en ikke hadde et oppdatert datagrunnlag for prosjektene som var besluttet utbygd. For et av prosjektene som var godkjent (landanleggene på Kårstø som skal behandle Åsgard-gassen) der departementet hadde mottatt en oppjustering av investeringsanslaget, ble dette også tatt hensyn til i tilleggsproposisjonen.

       Etter at tilleggsproposisjonen var lagt fram, ble departementet orientert av operatøren om nye kostnadsøkninger i Balder-prosjektet. Denne informasjonen brakte jeg videre til Stortinget den 15. desember.

       Da det i januar i år forelå et bearbeidet og kvalitetssikret anslag for petroleumsinvesteringene som var betydelig høyere enn det som ble lagt til grunn i tilleggsproposisjonen, valgte Regjeringen å informere Stortinget om disse endringene så snart som mulig.

Spørsmål 3

       « Forutsetter investeringsanslagene for prosjekter under vurdering at de angjeldende prosjektene blir forskjøvet med ett år? »

       Justeringene i tilleggsproposisjonen ble blant annet foretatt ut fra en utsettelse av den planlagte runden for å tilordne gassfelt for å oppfylle eksisterende gasskontrakter og dels ut fra de endrede forventninger til framdriftsplan for enkelte prosjekt under vurdering.

       Det nye investeringsanslaget som presenteres i St.prp. nr. 52 (1997-1998), jamfør figur 2.4 i proposisjonen, forutsetter at investeringene for alle funn under vurdering forskyves med ett år. De eventuelle gassfelt som måtte komme inn i en ny allokeringsrunde er ikke blant de felt som nå er forskjøvet.