Innstilling fra familie-, kultur- og administrasjonskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Per Sandberg, Per Roar Bredvold og John I Alvheim om utformingen av en kontantstøtte til foreldre med barn under skolepliktig alder.

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 206 (1997-1998)
  • Kjeldedokument: Dokument nr. 8:61 (1997-98)
  • Dato: 02.06.1998
  • Utgjevar: familie-, kultur- og administrasjonskomiteen
  • Sidetal: 1

1. Sammendrag

       Representantene Sandberg, Bredvold og Alvheim fremmer i dokumentet forslag om at kontantstøtten skal utformes slik at den utbetales til alle foreldre med barn under skolepliktig alder.

       Ordningen skal være i stedet for statssubsidierte barnehageplasser.

       Ytelsen bør utbetales sammen med barnetrygden som en økning av småbarnstillegget gradert etter alder, slik denne ordningen allerede er utformet. Dette vil ikke gi behov for nye systemer eller rutiner, kun en økning innenfor allerede etablerte ordninger.

       For å finansiere ordningen vil forslagsstillerne fjerne de statlige subsidiene til barnehagene for de aldersgrupper som får kontantstøtte. Disse pengene fordeles til samtlige foreldre med barn i den aktuelle aldersgruppe slik at de selv kan velge om pengene skal brukes til kjøp av barnehageplass, annen betalt omsorg, eller til å la en av foreldrene være hjemme og ta omsorgen for sine barn.

       Alle småbarnsforeldre vil motta det samme beløp fra det offentlige.

2. Komiteens merknader

  Komiteen viser til de enkelte partiers merknader i Innst.S.nr.200 (1997-1998), jf. St.prp. nr. 53 om innføring av kontantstøtte til småbarnsforeldre.

3. Forslag fra mindretall

Forslag fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti:

       Dok.nr.8:61 (1997-1998) - Stortinget ber Regjeringen legge frem forslag om en kontantstøtte til småbarnsforeldre basert på retningslinjene i dette dokumentforslaget - avvises.

4. Komiteens tilråding

       Komiteen har for øvrig ingen merknader og vil råde Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

       Dok.nr.8:61 (1997-1998) - forslag fra stortingsrepresentantene Per Sandberg, Per Roar Bredvold og John I Alvheim om utformingen av en kontantstøtte til foreldre med barn under skolepliktig alder - vedlegges protokollen.

Oslo, i familie, kultur- og administrasjonskomiteen, den 2. juni 1998.

May-Helen Molvær Grimstad, Trond Helleland, Grethe G Fossum,
leder. ordfører. sekretær.