1. Sammendrag

      Stortinget har 3. juni 1998 fått oversendt følgende forslag fra stortingsrepresentantene Einar Johansen, Svein Ludvigsen, Ivar Kristiansen, Øystein Hedstrøm og Terje Knudsen:

       « Stortinget ber Regjeringen legge til grunn St.meld. nr. 48 (1994-1995) og Innst.S.nr.150 (1995-1996) ved tildeling av tillatelser for oppdrett av laks og ørret. Det kan da ikke innføres en begrensning som tilsier at søker som allerede har majoritetsinteresser i mer enn et gitt antall tillatelser er forhindret fra å kunne få nye tillatelser. »

       Forslagsstillerne viser til at Stortinget våren 1996 behandlet St.meld. nr. 48 (1994-1995) Havbruk - en drivkraft i norsk kystnæring, framlagt av regjeringen Gro Harlem Brundtland. Om aktørene i oppdrettsnæringen sies det i meldingen bl.a. at variert bedriftsstruktur, mangfold og integrasjon skal etterstrebes.

       Forslagsstillerne viser videre til innstillingen til havbruksmeldingen, Innst.S.nr.150 (1995-1996), hvor flertallet i Stortingets næringskomité bl.a. uttaler:

       « Flertallet mener det er viktig at norsk oppdretts-næring har en konkurransedyktig struktur og at det er sannsynlig at omstruktureringen i Norge til en viss grad vil fortsette.
       Flertallet mener at den fortsatte omstruktureringen i hovedsak vil være et resultat av næringens initiativer. Målet må være en sunn og lønnsom næringsutvikling. »

       Et forslag fra et mindretall i komiteen, medlemmene fra Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, om at eierinteressene i anlegget skal ha lokal tilknytning og at ingen kan inneha majoritetsinteresser i mer enn tre anlegg, fikk ikke flertall.

       Forslagsstillerne viser til at Fiskeridepartementet i brev av 27. april 1998 har sendt utkast til forskrift om retildeling av tillatelser til å drive oppdrett av matfisk av laks og ørret i Troms og Finnmark på høring til en rekke høringsinstanser.

       Forslagsstillerne hevder at Fiskeridepartementets utkast til høring er i strid med Stortingets forutsetninger for strukturpolitikken i havbruksnæringen.