2. Merknader frå komiteen

Komiteen, medlemene frå Arbeidarpartiet, Dag Terje Andersen, Berit Brørby, Erik Dalheim, Ranveig Frøiland, Trond Giske, Tore Nordtun og Hill-Marta Solberg, frå Framstegspartiet, Siv Jensen, Per Erik Monsen og Kenneth Svendsen, frå Kristeleg Folkeparti, Randi Karlstrøm, leiaren Lars Gunnar Lie og Ingebrigt S. Sørfonn, frå Høgre, Per-Kristian Foss, Michael Momyr og Kjellaug Nakkim, frå Senterpartiet, Jørgen Holte, frå Sosialistisk Venstreparti, Øystein Djupedal, frå Venstre, Terje Johansen, og frå Tverrpolitisk Folkevalgte, Arvid Falch, viser til brev frå finansminister Gudmund Restad 21. mai 1999 der det er gjort greie for to forhold som krev korreksjonar og merknader, som Finansdepartementet har blitt merksam på etter at meldinga vart lagd fram. Brevet følgjer som vedlegg til denne innstillinga.

Komiteen viser til at meldinga gjeld statsrekneskapen medrekna folketrygda for 1998 og til at det i meldinga dessutan er gitt ei orientering om resultatrekneskapen for petroleumsfondet for 1998. Komiteen tek meldinga til orientering. Komiteen viser til at Stortinget seinare på grunnlag av innstilling frå kontroll- og konstitusjonskomiteen til dokument frå Riksrevisjonen, vil handsame konstitusjonelle merknader frå Riksrevisjonen med svar og forslag til desisjon av statsrekneskapen for 1998.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet konstaterer at det på en rekke områder er betydelige avvik mellom statsbudsjettet og statsregnskapet for 1998. Dette viser etter disse medlemmers mening at budsjettpolitikken ikke er så godt egnet til å jevne ut svingningene i økonomien eller detalj- og finstyre økonomien. Disse medlemmer viser blant annet til at skatte- og avgiftsinntektene ble 11,3 mrd. kroner høyere enn forventet i vedtatt budsjett for 1998.