8.1 Styret for det industrielle rettsverns (Patentstyrets) økonomiforvaltning og regnskap for 1998

I forbindelse med revisjon av regnskapet for 1998 ble det konstatert en rekke mangler:

Nærings- og handelsdepartementet har i sakens anledning bl.a. uttalt i brev til Riksrevisjonen av 30. juni 1999 at Patentstyret har nedlagt en betydelig innsats med å tilpasse økonomisystemet og forbedre økonomi-, forvaltnings- og regnskapsrutinene i løpet av 1998.

Departementet understreket videre at arbeidet med å rette opp og forbedre økonomiforvaltningen og regnskapsføringen er gitt høy prioritet i Patentstyret.

Riksrevisjonen bemerker at Patentstyret heller ikke for 1998 har kunnet framlegge et avsluttet regnskap innen fristen. Regnskapet slik det framkommer er ufullstendig og kan ikke godkjennes.

Nærings- og handelsdepartementet har svart:

«[...] Den tekniske årsavslutningen for 1998 ble gjennomført 17.08.99 uten at dette medførte endringer av inngående balanse.

Det var en uoppklart differanse på balansen i kassarapportens del C på kr 260 466,67.

[...]Det forekom store saldoer på konto for kasse, postgiro og bank. Bankavstemming viste en uoppklart differanse på kr 87 911,59. På grunn av konsernkontoordningen skulle disse konti kun inneholde ubetydelige beløp.

Bilagsdokumentasjonen ved omposteringer var ikke tilfredsstillende.

Patentstyret har endret rutinene slik at disse nå skal tilfredsstille Riksrevisjonens krav.

Det manglet dokumentasjon på at det var foretatt en systematisk gjennomgang og avstemming av kreditorer, kundefordringer, reiseforskudd og andre midlertidige konti pr. 31. desember 1998.

Departementet vil understreke at arbeidet med å rette opp og forbedre økonomiforvaltningen og regnskapsføringen i Patentstyret er gitt høy prioritet, og etaten anvender betydelige ressurser på å bringe klarhet i de forhold som er bemerket av Riksrevisjonen. Nærings- og handelsdepartementet vil følge opp dette arbeidet i Patentstyret slik at de forholdene som Riksrevisjonen har påpekt, ikke vil framkomme i regnskapet for 1999.»

Riksrevisjonen uttaler:

Riksrevisjonen kan ikke godkjenne Patentstyrets regnskap for 1998.

Riksrevisjonen konstaterer at tidligere merknader og anbefalinger ikke i tilstrekkelig grad har blitt fulgt opp.

Riksrevisjonen har merket seg at Patentstyret nå har iverksatt tiltak for å rette opp og forbedre økonomiforvaltningen og regnskapsføringen, og at Nærings- og handelsdepartementet vil følge opp dette arbeidet.

Riksrevisjonen forutsetter at arbeidet med å rette opp Patentstyrets økonomiforvaltning gis høy prioritet, og at Patentstyrets regnskap for 1999 innrettes slik at det sikrer riktig regnskapsavleggelse innenfor gitte tidsfrister. Riksrevisjonen foreslår: "Kan passere".

8.1.1 Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at Patentstyret nå gir økonomiforvaltningen høy prioritet, og at Nærings- og handelsdepartementet vil følge opp dette arbeidet. Komiteen vil understreke betydningen av at Patentstyrets regnskap for 1999 innrettes slik at det sikrer riktig regnskapsavleggelse innenfor gitte tidsfrister. Komiteen slutter seg til Riksrevisjonens forslag til desisjon "Kan passere".

8.2 Justervesenets økonomiforvaltning og regnskap for 1998

Justervesenet har ikke fulgt opp de forhold som Riksrevisjonen tok opp i forbindelse med revisjon av 1997-regnskapet på en tilfredsstillende måte. Manglende oppklaring av differanser i kontantregnskapet har medført at regnskapet for 1998 ikke er korrekt. Justervesenet har i tillegg ikke ivaretatt kravene som stilles i økonomireglementet vedrørende avstemming av regnskapet.

Nærings- og handelsdepartementet har svart:

«Nærings- og handelsdepartementet viser til brev av 29.03.99 til Riksrevisjonen og har ingen merknader til Riksrevisjonens framstilling av forholdene.

Øvrige mangler som Riksrevisjonen har påpekt gjennom sine årsavslutningskontroller av Justervesenets 1997- og 1998-regnskap, rettes av Justervesenet fortløpende etter en tiltaksplan. Arbeidet er gitt høy prioritet i Justervesenet.»

Riksrevisjonen uttaler:

Riksrevisjonen konstaterer at påpekte mangler vedrørende 1997-regnskapet fremdeles ikke var utbedret og at det av den grunn også eksisterer feil i det avlagte regnskapet for 1998. Riksrevisjonen har imidlertid merket seg at arbeidet med å rette opp de påpekte manglene nå er gitt høy prioritet.

Riksrevisjonen forutsetter at Justervesenets regnskap for 1999 innrettes slik at det sikrer riktig regnskapsavleggelse. Riksrevisjonen foreslår: "Kan passere".

8.2.1 Komiteens merknader

Komiteen har merket seg at Riksrevisjonen konstaterer at påpekte mangler vedrørende 1997-regnskapet fremdeles ikke var utbedret og at det av den grunn også eksisterer feil i det avlagte regnskapet for 1998. Komiteen har videre merket seg at arbeidet med å rette opp de påpekte manglene nå er gitt høy prioritet. Komiteen forutsetter som Riksrevisjonen at Justervesenets regnskap for 1999 innrettes slik at det sikrer riktig regnskapsavleggelse. Komiteen slutter seg til Riksrevisjonens forslag til desisjon "Kan passere".