Sammendrag

Stortingsrepresentantene Karin Andersen og Harald Hove har den 17. desember 1999 fremsatt følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen utrede et forslag til en fastsatt arbeidsinnvandringskvote pr. år. Ordningen skal baseres på søknad, og utvelgelse skal skje via en nøytral og ikke diskriminerende metode.»

I begrunnelsen for forslaget vises det bl.a. til at Norge får et økende behov for arbeidskraft for å fylle ledige stillinger. Ifølge forslagsstillerne ser dagens innvandringspolitikk ut til å ha som utgangspunkt at det er uønsket med innvandring fra personer bosatt utenfor EØS-området, med unntak av de tilfeller der vi etterspør ekspertise vi ikke kan skaffe på annen måte.

Forslagsstillerne mener det er et stort behov for å lage en legal, om enn begrenset ordning som gjør det mulig å bosette seg i Norge ut fra et positivt ønske om å bo her. Forslagsstillerne viser til USA, hvor de har et velprøvd system for å sikre immigrasjon fra hele verden.

Forslagsstillerne mener at et tilsvarende system i Norge i korthet kunne gå ut på at Stortinget fastsetter en kvote for innvandring hvert år. Alle voksne statsborgere i søkerlandene som ønsker det, kunne søke arbeids- og oppholdstillatelse og dermed over tid også opparbeide rett til norsk statsborgerskap. Ordningen bør ikke inngå som en del av internasjonale hjelpeprogrammer, men kun ha økt arbeidsinnvandring som mål. Det må foretas en helt nøytral loddtrekning mellom søkerne, men gjerne med en fordeling mellom land/verdensdeler.