Sammendrag

Forslagsstillerne viser i dokumentet til Statoilkonsernets driftsresultat for 1998 på 7,0 mrd. kroner. Dette er 10,0 mrd. kroner lavere enn året før. Før skatt er resultatet 4,7 mrd. kroner mot 14,0 mrd. kroner i 1997. Årsoverskuddet utgjør 0,3 mrd. kroner, sammenlignet med 4,3 mrd. kroner i 1997. Avkastningen på sysselsatt kapital var 1,8 pst., mot 8,6 pst. året før. Styret i Statoil skiver i sin årsberetning at de ikke er tilfreds med det svake resultatet som i særlig grad er påvirket av

  • – lave oljepriser,

  • – høye letekostnader,

  • – betydelige nedskrivninger og avsetninger.

Det vises videre til at Statoils letekostnader i 1998 utgjør 3,3 mrd. kroner mot 2,3 mrd. kroner året før. De økte letekostnadene er særlig knyttet til den internasjonale virksomheten. Markedsutviklingen og lavere oljeprisforventninger har gjort det nødvendig å foreta nedskrivninger og avsetninger på i alt 4 mrd. kroner i 1998. Som grunnlag for de regnskapsmessige vurderingene har Statoil lagt til grunn en oljepris på 12 USD pr. fat i de nærmeste 3-5 år.

Satoils samlede petroleumsproduksjon har økt fra 588 000 fat oljeekvivalenter pr. dag til 608 000 fat pr. dag i 1998, til tross for redusert oljeproduksjon på norsk sokkel med 13 000 fat pr. dag.

Forslagsstillerne viser også til at selskapets styre vurderer Statoils soliditet som akseptabel, men at mulighetene for vedvarende lave oljepriser imidlertid har gjort det nødvendig å iverksette omfattende tiltak for å sikre Statoils finansielle handlefrihet og styrke konsernets lønnsomhet.

I dokumentet fremmes følgende forslag:

«Stortinget ber Regjeringen delprivatisere og børsnotere Statoil ved at:

  • – 20 pst. av aksjene i selskapet legges ut for salg.

  • – 15 pst. av aksjene overføres til det norske folk på den måte at hver enkelt innbygger får invitasjon til å tegne seg for sin andel av aksjene. Alle som tegner seg, får sin aksjepost kostnadsfritt for mottakeren. Dette omfatter alle norske statsborgere over 18 år.

  • – 10 pst. av aksjene overføres til Folketrygdfondet.

  • – Statoil børsnoteres.

  • – De resterende 55 pst. av aksjene overføres til Nærings- og handelsdepartementets ordinære forvaltning.»