12.3 Kap. 1030 Fiskeridirektoratet

Post 1 Driftsutgifter

Sammendrag

Stortinget vedtok 17. desember 1998 å samtykke i godkjenning av EØS-komitébeslutning nr. 69/98 om endring av EØS-avtalens vedlegg I (veterinære og plantesanitære forhold). Som følge av dette er Norge fra 1. januar 1999 blant annet EUs yttergrense for veterinærkontroll. I utgangspunktet satset fiskeriforvaltningen på en enkel og rimelig modell for grensekontroll av fisk og fiskeprodukter. Fiskerivirksomheter som etablerer et såkalt kontrollsenter, kan fortsette å importere fisk og fiskeprodukter direkte fra 3. land til virksomheten. Slike kontrollsentra finansieres av næringen og er underlagt en grensekontrollstasjon etablert av det offentlige.

For at ESA skal godkjenne en slik grensekontrollstasjon, må imidlertid næringen ha ferdigstilt minst et kontrollsenter i området. Per i dag har ESA godkjent 12 grensekontrollstasjoner under Fiskeridirektoratet. I tillegg kommer 4 grensekontrollstasjoner under Landbruksdepartementet som også kontrollerer fisk, men hvor driftsutgiftene dekkes over Landbruksdepartementets budsjett.

Det er tidligere bevilget midler til etablering og drift av grensekontrollstasjoner under Fiskeridirektoratet, hvorav 7 mill. kroner er driftsutgifter som er videreført i budsjettet for 2000. Det viser seg nå at bevilgningen til drift og vedlikehold på 7 mill. kroner ikke er tilstrekkelig for å dekke de nødvendige aktiviteter i 2000. Dette skyldes krav fra ESA om ytterligere kompetanseheving hos personalet, og krav om økning av ressursene som brukes på veterinær grensekontroll. For å imøtekomme kravene fra ESA må Fiskeridirektoratet tilføres veterinærkompetanse regionalt. Samtidig må det tilføres veterinærkompetanse og juridisk kompetanse sentralt for å takle alle forhold omkring faglige direktiver o g juridiske problemstillinger. Dette vil medføre at direktoratets samlede personellbehov vil økes fra 10 til 19 årsverk. Dersom området ikke styrkes nå, vil en rekke av Fiskeridirektoratets grensekontrollstasjoner kunne miste godkjenningen, eventuelt ikke bli godkjent.

Det totale behovet for midler til løpende drift og vedlikehold av grensekontrollstasjonene er anslått til 13,6 mill. kroner årlig, dvs. en økning på 6,6 mill. kroner. For 2000 er det behov for en økt bevilgning på 4,6 mill. kroner. Det er da tatt høyde for at ESA vil godkjenne 13 grensekontrollstasjoner under Fiskeridirektoratet i 2000. Hvis næringen etablerer nye kontrollsentra, vil det kunne bli behov for å etablere ytterligere grensekontrollstasjoner.

Det fremmes forslag om at kap. 1030 Fiskeridirektoratet post 1 Driftsutgifter økes med 4,6 mill. kroner, mot tilsvarende reduksjon av kap. 2415 Statens nærings- og distriktsutviklingsfond post 72 Tilskudd til fornyelse og kapasitetstilpasning i fiskeflåten.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag om å øke bevilgningen under kap. 1030 post 1 med 4,6 mill. kroner. Komiteen viser når det gjelder kap. 2415 til merknader under avsnitt 12.5.