13.4.1 Post 52 Omstillingstiltak – NISK

Sammendrag

Norsk institutt for skogforskning (NISK) ble f.o.m. 1. januar 1997 omorganisert til forvaltningsorgan med særskilte fullmakter. NISK har gått med underskudd de siste 3 årene, og hadde ved utgangen av 1999 en egenkapital på 1,4 mill. kroner. Budsjettforslaget uten ekstraordinære tiltak for 2000 viser et underskudd på 5 mill. kroner i 2000. For å oppnå samsvar mellom utgifts- og inntektssiden ved NISK har Styret ved NISK i samarbeid med departementet vurdert det som nødvendig med nedbemanning ved instituttet. Tiltakene som iverksettes forutsettes utformet og gjennomført i samsvar med bestemmelsene i gjeldende lov og regelverk. For å gjennomføre nedbemanningen vil det være behov for omstillingstilskudd til å dekke sluttvederlag, ventelønnskostnader og tilskudd til kompetanseutvikling m.v. Tilskuddet må også gå til dekning av forventet underskudd i 2000. Landbruksdepartementet har beregnet at kostnader knyttet til nødvendig omstilling ved NISK vil beløpe seg til om lag 5 mill. kroner.

Regjeringen foreslår at det bevilges 5 mill. kroner over (ny) post 52 til omstilling ved NISK.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag.

13.4.2 Post 71 Tilskudd til langsiktige investeringer og næringstiltak i skogbruket, kan overføres

Sammendrag

Som ledd i Regjeringens reviderte budsjettopplegg for 2000 foreslås posten redusert. Dette vil medføre redusert aktivitet i oppbygging og stell av skogressursene, utbygging av skogsveier samt utbygging av infrastruktur for tømmertransport. Departementet har vært innstilt på å likestille alle skogeierkategorier fra 2000. Den foreslåtte reduksjonen vil innebære at tidligere praksis med lavere tilskuddssatser til skogkultur på store eiendommer opprettholdes i tillegg til lavere tilskuddssatser til samtlige skogeiere. Verdiskapningsprogrammet vil ikke bli berørt av reduksjonen.

Regjeringen foreslår at bevilgningen på kap. 1142 post 71 reduseres med 18 mill. kroner, fra 123,862 mill. kroner til 105,862 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre og Sosialistisk Venstreparti, fremmer følgende forslag:

Kap. 1142

Miljø- og næringstiltak i skogbruket:

71

Tilskudd til langsiktige investeringer og næringstiltak i skogbruket, kan overføres, nedsettes med

kr 5 000 000

fra kr 123 862 000 til kr 118 862 000

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre og Sosialistisk Venstreparti, viser til at kap. 1142 Miljø- og næringstiltak i skogbruket post 71 Tilskudd til langsiktige investeringer og næringstiltak i skogbruket er foreslått redusert med 18 mill. kroner, fra 123,862 til 105, 862 mill. kroner. Flertallet viser til at posten ble redusert med 4 mill. kroner som en følge av budsjettavtalen mellom Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre for budsjett 2000. Forslaget til endring av budsjett 2000 innebærer reduserte tilskudd til skogkultur. Dette tilskuddet blir særlig brukt til tiltak for å øke kvalitetsproduksjonen i skogen. I kontrollene de siste årene er det avdekket mange dårlige skogforyngelser. Flertallet vil derfor holde fast på tilskuddssatsene til skogkultur. Flertallet mener det ikke er behov for å sidestille de store skogeiendommene med de mindre når det gjelder tilskudd. Flertallet vil derfor foreslå at posten reduseres med 5 istedenfor 18 mill. kroner.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til merknad under avsnitt 4.5.17.

Komiteens medlemmer fra Høyre går imot den foreslåtte reduksjonen. Kuttet innebærer at tidligere praksis med lavere tilskuddssatser til skogkultur på eiendommer med nyttbart balansekvantum på 3 000 m3 eller mer i den enkelte kommune opprettholdes. Disse medlemmer viser til at stortingsflertallet bestående av Arbeiderpartiet og Høyre ved behandlingen av skogmeldingen ba Regjeringen vurdere å likestille alle skogeiere mht. til tilskudd til skogkultur. Ved behandlingen av statsbudsjettet for 2000 ble det vedtatt å innføre like tilskuddssatser for alle typer skogeiendommer. En reversering av denne prinsipielle beslutningen medfører at større skogeiendommer diskrimineres, noe som vil redusere effekten av tilskuddene.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti slutter seg til Regjeringens forslag.

Kap. 1142

Miljø- og næringstiltak i skogbruket:

71

Tilskudd til langsiktige investeringer og næringstiltak i skogbruket, kan overføres, nedsettes med

kr 18 000 000

fra kr 123 862 000 til kr 105 862 000

13.4.3 Post 76 Ressurs- og miljøtiltak i skogbruket, kan overføres

Sammendrag

Som ledd i Regjeringens reviderte budsjettopplegg for 2000 foreslås bevilgningen redusert med 2 mill. kroner, fra 23,174 mill. kroner til 21,174 mill. kroner. Dette vil innebære redusert aktivitet knyttet til kartlegging og registrering av miljøkvaliteter.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til merknad under avsnitt 4.5.17.