Etablering av risikostyringssystem for Folketrygdfondet

Sammendrag

Finansdepartementet er ansvarlig for oppfølgingen av Folketrygdfondet. Oppfølging av fondets resultater er en sentral del av dette ansvaret. Finansdepartementet har i denne forbindelse arbeidet med sikte på at det etableres et betryggende risikostyringssystem for fondet. I Nasjonalbudsjettet 1999 står det at "Finansdepartementet vil komme tilbake til Stortinget med et konkret opplegg [risikostyringssystem] i Revidert nasjonalbudsjett 2000." Flertallet i Stortingets finanskomité sluttet seg til dette.

Folketrygdfondet skal ut fra retningslinjer fastsatt av Stortinget opptre som en finansiell investor og investere på bakgrunn av forventet avkastning og risiko. I denne sammenhengen er det ønskelig og naturlig at det utvikles mer systematiske retningslinjer for hvor stor risiko fondet kan ta. Dette kan for eksempel gjøres ved at det settes en grense for hvor store avvik det kan være mellom fondets faktiske plasseringer og en nærmere bestemt referanseportefølje. Et slikt mål, relativ volatilitet, er også satt for Statens petroleumsfond og er nærmere beskrevet i Nasjonalbudsjettet 1998.

Vurderingen av ulike referanseporteføljer og risikomål må ha en faglig forankring i Folketrygdfondet. Det institusjonelle rammeverket mellom Finansdepartementet og Folketrygdfondet gjør det naturlig at Finansdepartementets oppgave er å påse at Folketrygdfondets styre etablerer et risikostyringssystem. Et slikt pålegg bør også tas inn i reglementet for Folketrygdfondet som vedtas av Stortinget. I § 5 første ledd i reglementet for Folketrygdfondet heter det bl.a. følgende om styrets ansvar:

«Styret har ansvaret for at fondets midler anbringes med sikte på best mulig avkastning under hensyntaken til betryggende sikkerhet og den nødvendige likviditet.»

Regjeringen foreslår følgende tilføyelse til denne bestemmelsen, jf. forslag til vedtak:

«Styret skal påse at det er etablert et betryggende risikostyringssystem for fondets forvaltning.»

Det vises til en nærmere omtale av forslaget i kap. 3.5 i Revidert nasjonalbudsjett 2000.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag til vedtak, jf. forslag XXXVII under kap. 22 Komiteens tilråding.