3.4 Avgift på tobakkvarer

Sammendrag

Avgiften på sigarer utgjør i dag under 60 pst. av avgiften på sigaretter. Det er ingen helsemessig begrunnelse for at avgiften på sigarer skal være lavere enn avgiften på sigaretter. Regjeringen foreslår derfor å øke avgiften på sigarer opp til avgiftsnivået for sigaretter. Dette gir merinntekter på 8 mill. kroner på 2000-budsjettet og om lag 20 mill. kroner på årsbasis.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og representanten Steinar Bastesen, slutter seg til Regjeringens forslag, jf. forslag XXVI under kapittel 22 Komiteens tilråding.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og representanten Steinar Bastesen vil vise til at avgiftsvedtakene som vedtas i de årlige statsbudsjett i hovedsak bør gjelde for ett år av gangen. Unntak fra dette bør etter disse medlemmers syn bare forekomme når dette er varslet ved behandling av statsbudsjettet eller hvis ekstraordinære tilfeller oppstår.

Disse medlemmer kan ikke se at dette er tilfelle når det gjelder Regjeringens forslag om å øke avgiften på sigarer, og går følgelig imot Regjeringens forslag.

Komiteen viser til at bevilgningsforslag under kap. 5531 post 70 Avgift på tobakkvarer, er behandlet i avsnitt 3.20.2.