5.18 Kap. 273 Statlige kunsthøgskoler

Sammendrag

Det vises til at kirke- utdannings- og forskningskomiteen i Budsjett-innst. S. nr. 12 (1999-2000) ba Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet foreta en grundig gjennomgang av økonomien ved de statlige kunsthøgskolene. En utredning om dette er blitt gjennomført av et eksternt konsulentselskap, i samarbeid med departementet og de to kunsthøgskolene. Det er i proposisjonen redegjort nærmere for saken.

Rapporten sammenligner også utgiftsnivået per student ved de to kunsthøgskolene for sammenlignbare avdelinger for perioden 1990 til 1999. Denne sammenligningen viser at Kunsthøgskolen i Oslo har høyere utgift per student enn Kunsthøgskolen i Bergen for disse avdelingene.

Regnskapstallene viser at Statens håndverks- og kunstindustriskole i gjennomsnitt for hele perioden brukte 34,5 pst. mer enn Statens høgskole for kunsthåndverk og design per student. Etter sammenslåingen, i perioden 1996 til 1999, er den gjennomsnittlige forskjellen 41,3 pst. Videre viser regnskapstallene at Statens kunstakademi i gjennomsnitt for hele perioden brukte 13,5 pst. mer enn Vestlandets kunstakademi per student, mens i perioden etter sammenslåingen var den gjennomsnittlige forskjellen 15 pst.

Kunsthøgskolen i Oslo har hatt en realvekst per student i den analyserte perioden. I tillegg bruker de mer per student enn Kunsthøgskolen i Bergen på sammenlignbare avdelinger. Når det gjelder de kostnadsdrivende administrative faktorene som er beskrevet utførlig i rapporten, vises det til generell omtale i St.meld. nr. 26 (1998-1999) Om økonomien i den statlige høgskolesektoren. Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet legger til grunn at potensielle effektiviseringsmuligheter ved Kunsthøgskolen i Oslo på sikt realiseres. Når det gjelder Kunsthøgskolen i Bergen, bør det på sikt vurderes en utjevning i forhold til Kunsthøgskolen i Oslo. Dette bør bl.a. ses i sammenheng med forslagene fra Heltne- og Boysen-utvalgene, som Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet vil komme tilbake til.

Kirke-, utdannings- og forskningskomiteen ba Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet om å foreta en gjennomgang av sammenslåingen i forhold til reformens mål og intensjoner. Departementet tar sikte på å komme tilbake til saken i løpet av høsten.

Komiteens merknader

Komiteen tar dette til orientering.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, viser for øvrig til sine respektive merknader og forslag under avsnitt 20.1, jf. kap. 273 Statlige kunsthøgskoler.