Post 1 Driftsutgifter

Sammendrag

Det er behov for å styrke bevilgningen til politiets sideutgifter på asyl- og utlendingsområdet under kap. 440 post 21 Spesielle driftsutgifter, jf. omtale under kap. 440 post 21. I denne forbindelse foreslår Justisdepartementet å overføre 3 mill. kroner fra kap. 430 post 1 til kap. 440 post 21.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og representanten Steinar Bastesen, slutter seg til Regjeringens forslag om å redusere kap. 430 post 1 med 3 mill. kroner.

Komiteens medlemmer fra Høyre og representanten Steinar Bastesen går imot forslaget om å redusere bevilgningen på kap. 430 post 1 med 3 mill. kroner.

Komiteen viser når det gjelder kap. 440 post 21 til merknader under avsnitt 7.6.

Merinntektsfullmakt

Sammendrag

Det foreslås at Justisdepartementet kan overskride bevilgningen under kap. 430 post 1 mot tilsvarende merinntekt under kap. 3430 post 3, jf. omtale under kap. 3430 post 3.

Komiteens merknader

Komiteen slutter seg til Regjeringens forslag til fullmakter, jf. forslag VII under kapittel 22 Komiteens tilråding.

Forsøksordning med promilleprogram

Sammendrag

Stortinget vedtok ved lov av 23. juni 1995 at domstolene i en prøveperiode kunne idømme promilleprogram som alternativ til ubetinget fengselsstraff for enkelte grupper promillekjørere. Forsøksordningen ble etablert i fem av landets fylker ved kgl. res. av 28. juni 1996 med en prøveperiode på to år. Prøveperioden ble forlenget med ytterligere to år ved kgl. res. av 17. april 1998 og utløper 28. juni 2000. Kriminalomsorgens utdanningssenter har evaluert promilleprogrammene, som viser gode resultater. Tilbakemeldingen fra deltakerne i intervjuundersøkelsen er generelt positiv, og de opplever at gjennomføringen er mer krevende enn ordinær soning. Når det gjelder tilbakefall viser undersøkelsen at det av 79 deltakere som har fullført programmet for mer enn ett år siden, er registrert nye promillesaker hos tre personer. Dette resultatet vurderer Justisdepartementet som positivt tatt i betraktning at deltakerne har et erkjent alkoholproblem. I tillegg er deltakerne tatt med høypromille (over 1,5) og/eller tidligere dømt for promillekjøring.

Justisdepartementet foreslår å forlenge prøveordningen med promilleprogram i ytterligere ett og et halvt år til ut 2001. Departementet vil samtidig utvide ordningen med 2 nye fylker i løpet av inneværende år. Prøveordningen vil med dette være innført i 7 fylker og ved⅓av alle friomsorgsenhetene. En ytterligere opptrapping av ordningen vil bli vurdert i forbindelse med de årlige budsjettbehandlinger med sikte på at promilleprogrammet på sikt kan gjøres landsdekkende og permanent.

Komiteens merknader

Komiteen tar dette til orientering.