Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Erling Brandsnes, Gunnar Breimo, Mimmi Bæivi, Karin Kjølmoen, Kjell Opseth og Rita Tveiten, fra Kristelig Folkeparti, Randi Karlstrøm og Jon Lilletun, fra Fremskrittspartiet, Øystein Hedstrøm og Terje Knudsen, fra Høyre, Ansgar Gabrielsen og Ivar Kristiansen, fra Senterpartiet, lederen Morten Lund, og fra Venstre, Leif Helge Kongshaug, er kjent med at det i deler av de sørsamiske områdene er konflikter mellom reindriften og grunneierinteressene når det gjelder reindriftsrettens geografiske utstrekning. Komiteen er videre kjent med at partene under reindriftsforhandlingene for avtaleåret 1999-2000 ble enige om at midler avsatt til Reindriftens utviklingsfond skulle kunne nyttes "til økonomisk bistand til sikring av reindriftens beiterett", jf. St.prp. nr. 54 (1998-1999). Komiteen har merket seg at en eventuell slik økonomisk bistand overfor berørte reindriftsutøvere forutsettes gitt etter søknad og en konkret vurdering av styret for Reindriftens utviklingsfond i det enkelte tilfellet. I den utstrekning slike søknader innvilges, skjer dette innenfor avtalens ordinære ramme. Det er ikke på annen måte avsatt midler over statsbudsjettet til dekning av denne type utgifter.

Komiteen vil vise til brev fra Landbruksdepartementet datert 25. januar 2001 (vedlegg 1), notat fra Norges Bondelag datert 2. februar 2001 (vedlegg 3) og brev fra Landbruksdepartementet mottatt 13. februar 2001 (vedlegg 2). Komiteen mener denne korrespondansen viser at det kan være grunn til å hevde at rettstilstanden med hensyn til reindriftens rettigheter ikke synes å ha blitt godt nok avklart ved behandlingen av reindriftsloven i 1996, og at det derfor kan bli nødvendig med prinsippavgjørelser i rettsapparatet. Etter komiteens mening er det på denne bakgrunn naturlig at det offentlige dekker begge parters saksomkostninger i slike saker av prinsipiell karakter.

Komiteen vil vise til at tvisten mellom berørte grunneiere i Selbu og reindriftsnæringen er en slik prinsippsak, noe som understrekes av at siste del av saken nå vil bli behandlet av Høyesterett i plenum.

Komiteen mener den allmenne rettssikkerhet kan settes i fare dersom den ene part av økonomiske årsaker blir forhindret fra å få slike saker prøvd i rettsapparatet, mens den andre part får sine utgifter dekket av staten.

Komiteen mener det er nyttig å få avklart reindriftens beiterettigheter på en ryddig måte, slik den norske stat er forpliktet til gjennom ILO-konvensjon nr. 169. Komiteen antar at ordningen med meklingsråd vil kunne avklare konflikter så snart det foreligger prinsippavgjørelser fra rettsapparatet.

Komiteen mener at det som et motstykke til ordningen med at midler fra Reindriftens Utviklingsfond kan nyttes til dekning av saksomkostninger ved tvist om reinbeite, må etableres en liknende ordning over jordbruksavtalen. Grunneierinteressene får dermed dekket utgifter til saksomkostninger innenfor jordbruksavtalens ramme i saker av prinsipiell karakter, og der reineierne får dekket sine kostnader av statlige midler, etter en vurdering av den enkelte sak.

Komiteen ber Regjeringen vurdere om partene bør bidra med egenandeler i slike saker.

Komiteen vil i samsvar med merknadene fremme følgende forslag:

"Dokument nr. 8:26 (2000-2001) - forslag fra stortingsrepresentantene Øystein Hedstrøm, Jon Lilletun, Ansgar Gabrielsen, Morten Lund og Leif Helge Kongshaug om at staten skal dekke også grunneiernes saksomkostninger i tvister om reinbeite - vedlegges protokollen."