1. Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

"I

På statsbudsjettet for 2001 gjøres følgende endring:

Kap.

Post

Formål:

Kroner

732

(Nytt)

Ekstrainnsats i norske offentlige og private sykehus

60

Ekstrainnsats i norske offentlige og private sykehus,

bevilges med

1 000 000 000

II

Private sykehus som kan påta seg operasjoner for normal DRG (diagnoserelaterte grupper)-pris inkluderes i systemet for Innsatsbasert Finansiering."

Som bakgrunn for forslaget viser forslagsstillerne at Stortinget i forbindelse med behandlingen av Dokument nr. 8:1 (2000-2001) vedtok at det skulle brukes 975 mill. kroner til behandling av norske pasienter i utlandet.

Det framholdes at forslaget baserte seg på dagens situasjon i norske sykehus med til dels svært lange ventelister og lang ventetid på behandling, og at dette medfører store lidelser og forverret helsesituasjon for mange pasienter.

Det vises videre til at vedtaket bl.a. ble begrunnet med at gjennom behandling i utlandet kan flere pasienter hjelpes uten at presset i norsk økonomi økes. Det uttales at mens Fremskrittspartiet har fremmet gjentatte forslag om økte bevilgninger til sykehusene, har det politiske flertall hevdet at kapasiteten i norske sykehus er utnyttet, at mangelen på leger og sykepleiere gjør det umulig å øke kapasiteten, og at en økning av ressurstilgangen i sykehusene ville føre til økt inflasjon i Norge.

Forslagsstillerne mener at det ikke kan ha vært noen hemmelighet at mange sykehus, både private og offentlige, har hatt ubenyttet kapasitet, og viser til at flere sykehus har stengt sengeposter for å holde budsjettet.

Det framholdes at etter at Stortinget besluttet å sende norske pasienter til utenlandske sykehus for behandling, er det igjen blitt synliggjort ledig kapasitet ved sykehus i Norge, og det refereres flere uttalelser om dette.

Forslagsstillerne regner med at etter at de fleste norske politikere nå er kjent med kapasitetsoverskuddet ved norske sykehus, vil det være naturlig å bevilge penger til behandling i Norge slik at all ledig kapasitet - både i offentlige og private sykehus - kan nyttes fullt ut og helsekøene reduseres. Forslagsstillerne legger derfor fram forslag om at det bevilges 1 mrd. kroner til behandling av norske pasienter i norske sykehus. Pengene foreslås benyttet til å kjøpe kapasitet i både offentlige og private sykehus og skal først og fremst bidra til at barn som venter på operasjoner, får behandling så snart som mulig.