2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sigurd Grytten, Inger Lise Husøy, Laila Kaland og lederen Gunnar Skaug, fra Kristelig Folkeparti, Odd Holten og Kari Økland, fra Høyre, Svein Ludvigsen, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen, fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen og representanten Vidar Kleppe,konstaterer at EOS-utvalget har utført det pålagte tilsyn med etterretnings-, overvåknings- og sikkerhetstjenesten i samsvar med gjeldende lover og direktiver.

Komiteen konstaterer videre at EOS-utvalget er tilfreds med at tjenestene utøver sin virksomhet i tråd med gjeldende retningslinjer.

Komiteen har merket seg at EOS-utvalget derimot er kritisk til måten Forsvarets sikkerhetstjeneste i 2 konkrete saker har behandlet sikkerhetsklarering av ansatte. Komiteen vil påpeke at tjenestene ikke kan bruke det generelle behovet for hemmeligholdelse som begrunnelse for å nekte parten innsyn i personellsaker. Komiteen er ikke enig i departementets begrunnelse for å nekte parten innsyn at praksis med hensyn til å gi innsyn generelt er meget restriktiv i klareringssaker. Komiteen vil påpeke at dersom parten nektes innsyn må dette klart begrunnes i hensynet til rikets sikkerhet, og at parten uansett må gis reell anledning til å gjøre sitt syn kjent før vedtak treffes. Komiteen forutsetter at EOS-utvalget vil følge opp tjenestenes praktisering av innsynsretten i klareringssaker for å sikre de ansattes rettigheter.

Komiteen viser til at Stortingets presidentskap forbereder en sak om evaluering av EOS-utvalget før utløp av stortingsperioden, jf. vedtak i Stortinget den 12. februar 1998 og Innst. S. nr.77 (1997-1998).