Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Riksrevisjonens gjennomgåelse og vurdering av antegnelsene til statsregnskapene for 1998-1999 desidert "Til observasjon" og en oppfølging av forvaltningsrevisjoner behandlet av Stortinget

Til Stortinget

Riksrevisjonen la 9. november 2001 frem for Riksrevisjonens gjennomgåelse og vurdering av antegnelsene til statsregnskapene for 1998 og 1999 desidert "Til observasjon" og en oppfølging av forvaltningsrevisjoner behandlet av Stortinget. Et tilsvarende dokument ble lagt fram for Stortinget høsten 2000, og det er i den videre oppfølgingen tatt hensyn til synspunkter/merknader som framkom ved Stortingets behandling.

Riksrevisjonens årlige gjennomgang av sakene desidert "Til observasjon" har medført en bedre oppfølging av de antegnede forholdene i forvaltningen, og i de fleste tilfeller kan derfor sakene avsluttes i det påfølgende år.

For en del sakers vedkommende er utarbeidelsen av nytt regelverk eller nye rutiner i sluttfasen eller nylig iverksatt, eller departementet har meddelt at en rekke tiltak er iverksatt for å bedre påpekte forhold. Disse sakene anses også avsluttet. Effekten av tiltakene og utviklingen videre vil bli fulgt opp i den løpende revisjonen. Hvis framtidig praksis ikke utvikler seg tilfredsstillende, vil forholdet bli tatt opp som en ny sak.

Praksis med å foreslå saker desidert "Til observasjon" har endret seg noe de senere årene. For eksempel vil alle saker knyttet til regnskap med vesentlige mangler bli tatt opp under "Til decharge etter omstendighetene", og eventuelle merknader til neste års regnskap vil bli tatt opp som en ny antegnelse til statsregnskapet det påfølgende året.

Stortinget har sluttet seg til at alle forvaltningsrevisjoner sendes Stortinget uten forslag til desisjon. Det legges i stedet opp til at forvaltningsrevisjoner som er rapportert til Stortinget, følges opp etter tre år for å se om de endringene som var forutsatt ved Stortingets behandling, er gjennomført. I de tilfellene aktuelle tiltak ikke er gjennomført, vil dette bli rapportert til Stortinget som egen sak. I dette dokumentet omtales oppfølgingen av to forvaltningsrevisjoner behandlet av Stortinget i 1996-1997.

Dokument nr. 3:1 (2001-2002) omhandler 12 antegnelser til statsregnskapet for 1998-1999 som tidligere er desidert "Til observasjon". Fem saker står fortsatt til observasjon, mens sju saker anses avsluttet. I tillegg omtales oppfølgingen av seks forvaltningsrevisjoner behandlet av Stortinget i 1998. To av disse sakene foreslås fulgt opp videre, mens resten anses for avsluttet.

Komiteens generelle merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Berit Brørby, Kjell Engebretsen og Jørgen Kosmo, fra Høyre, André Dahl og Martin Engeset, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og Henrik Rød, fra Sosialistisk Venstreparti, Christian Holm og lederen Ågot Valle, og fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan, viser til at Riksrevisjonen gjennom Dokument nr. 3:1 (2001-2002) fortsetter praksisen med å redegjøre for status over desisjonene til antegnelsene til statsregnskapene. Komiteen viser videre til at dokumentet også omhandler en oppfølging av forvaltningsrevisjoner som tidligere er behandlet av Stortinget. Komiteen ser positivt på at Riksrevisjonen gjennom sitt årlige dokument også foretar en systematisk oppfølging av forvaltningsrevisjonsrapportene og at Stortinget får tilbakemelding om oppfølgingen.

Dokumentet omfatter perioden 1998-1999 og omhandler totalt 12 antegnelser til statsregnskapet, hvor fem fortsatt står til observasjon, og sju anses avsluttet. I tillegg omtales oppfølgingen av seks forvaltningsrevisjonsrapporter hvorav to foreslås fulgt opp videre.

Til sammenlikning omhandlet Dokument nr. 3:1 (2000-2001) 11 saker, hvorav tre fortsatt sto til observasjon, og åtte ble ansett avsluttet. Av de avsluttede sakene var en helt eller delvis fulgt opp videre som nye antegnelser, jf. Dokument nr. 1 (2001-2002).

Komiteen viser til at bakgrunnen for en del av de sakene som anses avsluttet er at det er utarbeidet nytt regelverk eller at nye rutiner er i sluttfasen eller nylig iverksatt, eller departementet har meddelt at en rekke tiltak er iverksatt for å bedre påpekte forhold. Komiteen konstaterer at effekten av tiltakene og utviklingen videre vil bli fulgt opp i den løpende revisjonen.

Komiteen viser til at Riksrevisjonens årlige oppfølging av sakene desidert "Til observasjon" har medført en bedre oppfølging av de antegnede forhold i forvaltningen, og at i de fleste tilfeller kan derfor sakene avsluttes i det påfølgende år.

Komiteen er av den oppfatning at det er viktig at det settes trykk på for å få frem akseptable løsninger snarest mulig.

Komiteen registrerer at Riksrevisjonen har tatt hensyn til komiteens merknader i Innst. S. nr. 79 (1995-1996) når det gjelder opplysninger i hver sak om i hvilket dokument saken kommer igjen, noe som etter komiteens mening vil være med på å forhindre at Stortinget dobbeltbehandler sakene med korte mellomrom.

Komiteen vises for øvrig til behandlingen av Dokument nr. 1 og de ulike sakene fremlagt i dokument 3-serien og de merknader som her har fremkommet til de ulike sakene.

Komiteen slutter seg uten ytterligere bemerkninger til Riksrevisjonens vurderinger og konklusjoner.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til dokumentet og det som står foran og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 3:1 (2001-2002) - Riksrevisjonens gjennomgåelse og vurdering av antegnelsene til statsregnskapene for 1998-1999 desidert "Til observasjon" og en oppfølging av forvaltningsrevisjoner behandlet av Stortinget – vedlegges protokollen.

Oslo, i kontroll- og konstitusjonskomiteen, den 19. februar 2002

Ågot Valle

leder og ordf. for Kulturdepartementet.

Modulf Aukan

ordf. for Landbruksdepartementet.

Berit Brørby

ordf. for Samferdselsdepartementet.

André Dahl

ordf. for Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet.

Martin Engeset

ordf. for Forsvarsdepartementet.

Carl I. Hagen

ordf. for Finansdepartementet.

Christian Holm

ordf. for Kommunal- og regional- departementet og Miljøverndepartementet.

Henrik Rød

ordf. for Arbeids- og administrasjons­departementet og Justis- og politidepartementet

Kjell Engebretsen

sekretær