1. Sammendrag

I henhold til Grunnloven § 75 g skal Stortinget meddeles overenskomster med fremmede land som Kongen har inngått på Norges vegne.

Siden 1983 er overenskomstene vedrørende utvik­lingshjelp skilt ut for separat behandling. Disse overenskomstene ble inntil 1995 lagt fram for Stortinget som en del av de årlige meldinger om Norges samband med utviklingslandene. Etter at ordningen med årlig stortingsmelding ble opphevet i 1995, er oversikt over overenskomster vedrørende utviklingshjelp oversendt Stortinget med brev fra statsråden for utviklingshjelp på samme måte som det ordinære traktatforelegget. Slike overenskomster som trådte i kraft for Norge i 2000 er allerede meddelt Stortinget.

I medhold av Kronprinsregentens res. av 2. august 2002 har utenriksministeren i traktatforelegget for 2000 med brev av 26. september 2002 sendt Stortinget melding om 189 overenskomster inngått med fremmede stater eller internasjonale organisasjoner i 2000, samt fire andre folkerettslige forpliktelser. Det er dessuten inntatt seks avtaler som trådte i kraft i tidligere år, men som ikke er tatt med i tidligere traktatforelegg.

Det fremgår av traktatforelegget at 55 er regulære overenskomster, mens 134 er EØS-komitébeslutninger. 14 av de regulære overenskomster og 28 EØS-komitébeslutninger er forelagt Stortinget som egen sak.

I forelegget er det gitt henvisning til de respektive stortingsdokumenter og til "Overenskomster med fremmede stater" og andre publikasjoner hvor avtaletekstene kan finnes.