Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om forslag fra stortingsrepresentant Karl-Anton Swensen om en ordning som skal danne grunnlag for finansie­ring av arbeidet med å stoppe radioaktive utslipp fra Sellafield. Ordningen bør gis en ramme på minimum 50 mill. kroner for 2002-2003

Til Stortinget

Sammendrag

I dokumentet fremmes følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen fremme et forslag til en ordning som skal danne grunnlag for finansiering av prosjekter utført av så vel offentlige som frivillige organisasjoner med det mål å få stanset de radioaktive utslippene fra Sellafield. Ordningen skal ha virkning fra og med 2002."

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sylvia Brustad, Mette Gundersen og Synnøve Konglevoll, fra Høyre, Øyvind Halleraker, Siri A. Meling og Leif Frode Onarheim, fra Fremskrittspartiet, Øyvind Korsberg og Øyvind Vaksdal, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland og Ingvild Vaggen Malvik, fra Kristelig Folkeparti, Ingmar Ljones og lederen Bror Yngve Rahm og fra Senterpartiet, Inger S. Enger, viser til at det både fra et tverrpolitisk flertall på Stortinget og fra ulike regjeringers side har vært et stort engasjement rundt utslippene av Technetium 99 til sjø fra BNFLs anlegg i Sellafield. Dette er et arbeid som komiteen mener må fortsette.

Komiteen viser til brev fra statsråd Børge Brende til Stortingets energi- og miljøkomité vedr. Dokument nr. 8:131 (2001-2002) av 21. juni 2002 og viser til at spørsmålet om finansiering av så vel offentlige som frivillige organisasjoners arbeid for å stoppe utslippene fra Sellafield, må avgjøres i forbindelse med budsjettbehandlingen.

Komiteen slutter seg til dette.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti vil be Regjeringen komme tilbake til denne saken i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett våren 2003.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til dokumentet og til det som står foran og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 8:131 (2001-2002) - forslag fra stortingsrepresentant Karl-Anton Swensen om en ordning som skal danne grunnlag for finansiering av arbeidet med å stoppe radioaktive utslipp fra Sellafield. Ordningen bør gis en ramme på minimum 50 mill. kroner for 2002-2003 - bifalles ikke.

Vedlegg: Brev fra Miljøverndepartementet v/statsråden til energi- og miljøkomiteen, datert 21. juni 2002

Vedr. Dok. 8:131 (2001-2002)

Det vises til Komiteens brev av 29.05.02 med oversendt forslag fra stortingsrepresentant Karl-Anton Swensen.

Regjeringen legger stor vekt på å få redusert utslippene av technetium-99 fra Sellafield, og jeg har tatt opp saken med mine britiske kollegaer i flere sammenhenger, og har også tatt den opp med EUs miljøkommissær. Statsministeren tok det opp med sin britiske kollega 21 mai d.å.

Jeg er glad for at den tverrpolitiske støtte Regjeringen har fått i dette arbeid og har i Stortingets spørretime bl.a. benyttet anledningen til å takke representant Swensen for Kystpartiets engasjement i saken.

Jeg finner det imidlertid vanskelig å ta stilling til representantens forslag om en finansieringsordning med virkning fra og med 2002. Dette både fordi en slik sak bør reises i ordinær budsjettmessig sammenheng, og fordi jeg vanskelig kan se at en slik bevilgning vil kunne ha den ønskede effekt i den fase vil nå er inne i.

De britiske myndigheter er som kjent inne i sluttbehandlingen av saken om utslippene av technetium-99, og jeg vil derfor tilrå at vi avventer utfallet av denne behandlingen. Behovet for eventuell økt ressursmessig innsats i forbindelse med Sellafield-saken vil på ordinær måte bli vurdert i forbindelse med Statsbudsjettet for neste år.

Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 13. november 2002

Bror Yngve Rahm

leder og ordfører

Øyvind Vaksdal

sekretær