Dok. nr. 8:117 - forslag fra stortingsrepresentantene Ulf Erik Knudsen, Karin S. Woldseth og Jan Arne Ellingsen angående krav om særskilt politiattest for alle som i sitt virke arbeider med mindre­årige

Jeg viser til brev fra Justiskomiteens leder 17. oktober 2002.

Kopi av mitt brev til Justiskomiteen 31. mai 2002 ble oversendt Kultur- og kirkedepartementet og Barne- og familiedepartementet til orientering 6. juni 2002. Kopi av brevet ble samme dag oversendt Sosialdepartementet, og det heter i dette brevet blant annet:

"Justisdepartementet viser særlig til uttalelsen side 3 og 4 og til konklusjonen på side 7 der justisministeren opplyser at han vil ta kontakt med sosialministeren med anmodning om at det vurderes å iverksette et arbeid for å hjemle krav om politiattest for avlastere og støttekontakter i lov om sosiale tjenester.

Justisministeren har varslet at han er innstilt på å hjemle slikt krav om politiattest i medhold av strafferegistreringsforskriften inntil det foreligger en lovhjemmel i lov om sosiale tjenester."

Justisdepartementet har etter dette hatt møter med Sosialdepartementet for å utarbeide forslag til midlertidig regulering i strafferegistreringsforskriften. Sosialdepartementet har i brev 10. oktober 2002 til Justisdepartementet kommet med forslag til en ny bestemmelse i strafferegistreringsforskriften som gir kommunene hjemmel til å kreve fremlagt særskilt politiattest i forbindelse med tilsetting av personer som skal yte tjenester til mindreårige etter lov om sosiale tjenester § 4-2 bokstav a-d. På bakgrunn av dette forslaget vil Justisdepartementet, i samarbeid med Sosialdepartementet, utarbeide et høringsnotat om endring i strafferegistreringsforskriften, og det tas sikte på at dette kan sendes på ordinær høring i begynnelsen av desember 2002. Jeg vil understreke at det her er snakk om en midlertidig hjemmel i strafferegistreringsforskriften, inntil det foreligger en egen hjemmel i lov om sosiale tjenester.