Innstilling fra sosialkomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Harald T. Nesvik og John I Alvheim om at private og offentlige laboratorier gis tillatelse til å kontrollere om alkoholholdige drikkevarer inneholder metanol

Til Stortinget

Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen sørge for at private og offentlige laboratorier gis tillatelse til å kontrollere om alkoholholdige drikkevarer inneholder metanol."

Som bakgrunn for forslaget framholder forslagsstillerne at åtte personer er avgått ved døden etter å ha drukket metanolholdig smuglersprit som er i omløp på det illegale markedet i Norge, og at et relativt stort antall personer ligger i norske sykehus med alvorlige skadevirkninger etter å ha drukket slik sprit.

Forslagsstillerne mener at til tross for at det er snakk om et ulovlig produkt er det viktig, særlig ut fra et helsemessig syn, å ta i bruk de virkemidler som er tilgjengelige, for å hindre at flere menneskeliv går tapt og at flere blir syke eller skadet.

Forslagsstillerne viser til at en av de mulighetene som foreligger, er å få analysert sprit som kan mistenkes for å være metanolholdig, og forslagsstillerne mener det vil være uforsvarlig å hindre at slik analyse blir foretatt for å hindre ytterligere skadevirkninger.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bjarne Håkon Hanssen, Britt Hildeng, Asmund Kristoffersen og Gunn Olsen, fra Høyre, Beate Heieren Hundhammer, Bent Høie og Elisabeth Røbekk Nørve, fra Sosialistisk Venstreparti, Olav Gunnar Ballo og Sigbjørn Molvik, fra Kristelig Folkeparti, Åse Gunhild Woie Duesund og Magne Aarøen, og fra Senterpartiet, Ola D. Gløtvold, er kjent med at flere mennesker er avgått ved døden etter inntak av sprit som inneholder metanol. Flertallet kan imidlertid ikke støtte forslaget om å gi private og offentlige laboratorier tillatelse til å kontrollere om alkoholholdige drikkevarer inneholder metanol. Flertallet mener det er feil prioritering av ressurser å benytte offentlige laboratorier til slik kontroll, og at det er uaktuelt å benytte både offentlige og private laboratorier på bakgrunn av at dette er en ulovlig vare. Å åpne for en slags form for kvalitetsstempling av illegal sprit, vil også kunne bidra til å opprettholde og utvide denne typen kriminell aktivitet.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, lederen John I. Alvheim og Harald T. Nesvik, vil vise til at minst ni personer så langt har mistet livet grunnet at de har drukket metanolholdig smuglersprit. I tillegg til dem som har mistet livet, er en rekke personer sendt til sykehus med til dels betydelige helseskader som følge av at de har drukket den forgiftede spriten.

Disse medlemmer vil vise til at dersom en velger å se på intensjonen i dette forslaget ut fra rent justispolitiske hensyn, så vil det klart fremkomme at dette forslaget ikke vil være å anbefale. Dersom en derimot velger å se dette i lys av ønsket om å redusere antall dødsfall og helseskader som følge av metanolforgiftning, så vil utfallet, slik disse medlemmer ser det, bli et helt annet.

Disse medlemmer ønsker at det skal innføres en midlertidig ordning der offentlige og private laboratorier gis tillatelse til å kontrollere om alkoholholdige drikkevarer inneholder metanol. Det er etter disse medlemmers syn viktigere å få redusert skadevirkningene av den ulovlige spriten som fremdeles finnes ute i dette illegale markedet i store mengder, enn å ri kjepphester om at dette er ulovlige produkt.

Disse medlemmer vil vise til at det fortsatt blir rapportert om nye tilfeller av metanolforgiftning selv om det er lang tid siden det ble offentlig kjent at det fantes illegal metanolholdig sprit i omløp. Disse medlemmer er gjort kjent med at det sannsynligvis finnes flere tusen liter av denne livsfarlige spriten spredt over store deler av landet.

På denne bakgrunn vil disse medlemmer fremme følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen sørge for at private og offentlige laboratorier gis tillatelse til å kontrollere om alkoholholdige drikkevarer inneholder metanol."

Forslag fra mindretall

Forslag fra Fremskrittspartiet:

Stortinget ber Regjeringen sørge for at private og offentlige laboratorier gis tillatelse til å kontrollere om alkoholholdige drikkevarer inneholder metanol.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til dokumentet og det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument nr. 8:16 (2002-2003) - forslag fra stortingsrepresentantene Harald T. Nesvik og John I. Alvheim om at private og offentlige laboratorier gis tillatelse til å kontrollere om alkoholholdige drikkevarer inneholder metanol - bifalles ikke.

Oslo, i sosialkomiteen, den 26. november 2002

John I. Alvheim

leder

Beate Heieren Hundhammer

ordfører

Åse Gunhild Woie Duesund

sekretær