Komiteens merknader

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Berit Brørby, Kjell Engebretsen og Jørgen Kosmo, fra Sosialistisk Venstreparti, Siri Hall Arnøy og lederen Ågot Valle, har merket seg at det fra Sametingets side er reist spørsmål om det har forekommet overvåking av samer på etnisk grunnlag.

Flertallet viser til at komiteen ikke har tilgang til dokumenter som verken avkrefter eller bekrefter en slik antakelse.

Flertallet finner det derfor ønskelig at en uavhengig instans foretar en kvalifisert vurdering av hvorvidt gransking av spørsmålet er aktuelt.

Komiteens medlemmer fra Høyre, André Dahl og Martin Engeset, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og Henrik Rød, og fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan, viser til brev fra justisminister Odd Einar Dørum til kontroll- og konstitusjonskomiteen hvor det vises til Lund-kommisjonens rapport, hvor påstander om ulovlig overvåking av norske borgere ble undersøkt. I tillegg vises det til et større arbeid gjennomført av historikerne Trond Bergh og Knut Einar Eriksen, boken "Den hemmelige krigen". I disse to grundige gjennomgangene er det ikke fremkommet opplysninger som skulle tilsi at den samiske befolkning har vært utsatt for systematisk overvåking på grunn av deres etniske bakgrunn fra samfunnets side. Disse medlemmer vil vise til at personer som føler seg overvåket, fortsatt kan be om innsyn i overvåkingspolitiets arkiver frem til 31. desember 2002. Ved at det fortsatt er en slik anledning til å be om innsyn og at det ikke har fremkommet opplysninger som skulle tilsi at det er behov for ytterligere undersøkelser, kan derfor disse medlemmer ikke anbefale at det iverksettes ytterligere gransking av saken.