Innstilling fra energi- og miljøkomiteen om endringer av bevilgninger mv. for 2002 på Fiskeridepartementets område, pkt. 2 Nasjonale laksefjorder og nye oppdrettskonsesjoner

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 81 (2002-2003)
  • Kjeldedokument: St.prp. nr. 23 (2002-2003) pkt. 2
  • Dato: 11.12.2002
  • Utgjevar: Energi- og miljøkomiteen
  • Sidetal: 2

Til Stortinget

Sammendrag

Fiskeridepartementet viser i proposisjonen til St.prp. nr. 1 (2002-2003) for Fiskeridepartementet, hvor Stortinget ble orientert om at tildelingsforskrift for 40 nye lakse- og ørretkonsesjoner ble fastsatt 21. juni 2002, og at søknadsfristen er satt til 25. september. Konsesjonene ville bli delt ut før nyttår, forutsatt at Stortinget har behandlet St.prp. nr. 79 (2001-2002) Om opprettelse av nasjonale laksevassdrag og laksefjorder.

Fiskeridepartementet viser i proposisjonen til at det nå er kommet signaler fra et flertall på Stortinget om at man ikke har til hensikt å verne arealer som det kan være aktuelt å tildele de nye 40 konsesjonene i, og at flertallet dermed ønsker å gjennomføre tildelingsrunden før Stortinget har behandlet St.prp. nr. 79 (2001-2002). Fiskeridepartementet har derfor besluttet at tildelingen av de nye konsesjonene skal foregå nå.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sylvia Brustad, Rolf Terje Klung­land og Synnøve Konglevoll, fra Høyre, Øyvind Halleraker, Siri A. Meling og Leif Frode Onarheim, fra Fremskrittspartiet, Øyvind Korsberg og Øyvind Vaksdal, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland og Ingvild Vaggen Malvik, fra Kristelig Folkeparti, Ingmar Ljones og Inger Stokstad, og fra Senterpartiet, Inger S. Enger, viser til pkt. 2 i proposisjonen som gjelder Nasjonale laksefjorder og nye oppdrettskonsesjoner. På basis av signaler fra Stortinget, som Fiskeridepartementet har tolket slik at flertallet på Stortinget ikke har til hensikt å verne arealer som det kan være aktuelt å tildele 40 nye lakse- og ørretkonsesjoner i, har Fiskeridepartementet besluttet at tildelingen kan foregå før behandling av St.prp. nr. 79 (2001-2002).

Komiteens flertall, medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti, har ingen merknader til orienteringen.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet mener situasjonen som har oppstått ved at de 40 laksekonsesjonene tildeles før St.prp. nr. 79 (2001-2002) Om opprettelse av nasjonale laksevassdrag og laksefjorder er behandlet i Stortinget, er svært uheldig. Dette fratar Stortinget reell innflytelse i saken om nasjonale laksefjorder og laksevassdrag.

Disse medlemmer er også svært forundret over Regjeringens vingling i denne saken og viser i denne sammenheng til at Fiskeridepartementet i St.prp. nr. 1 (2002-2003) forutsetter at disse konsesjonene skal tildeles først når St.prp. nr. 79 (2001-2002) er behandlet. Miljøvernministeren har i media klart gitt utrykk for den samme holdning. Dette går nå Regjeringen bort fra og tildeler konsesjonene likevel. Disse medlemmer vil peke på det oppsiktsvekkende i at fiskeriministeren foretar saksbehandlingen av denne saken i Stortingets muntlige spørretime, noe som er et signal om at Regjeringen ikke tar situasjonen for villaksen alvorlig.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti viser til at saken om tildeling av laksekonsesjoner ble tatt opp 2 ganger i komiteen. Siste gang bekreftet regjeringspartiene v/komiteens leder at tildelingen av 40 konsesjoner var utsatt i påvente av komiteens behandling av Villaksmeldingen, jf. St.prp. nr. 79 (2001-2002). Disse medlemmer viser til at det var det full enighet mellom Regjeringen og et flertall i energi- og miljøkomiteen om at konsesjonene ikke skulle utdeles før villaksmeldingen var ferdigbehandlet. Denne avtalen overkjørte fiskeriminister Ludvigsen uten videre i Stortingets spørretime 31. oktober 2002. Fiskeriministeren leste spontant opp svaret på Fremskrittspartiets Lodve Solheims spørsmål om det ville forandre saken hvis Fremskrittspartiet flagget at de "ikkje inngår i dette fleirtalet, og at det faktisk kan vere med og skubbe på slik at Regjeringa kan få anledning til å utdele dei 40 konsesjonane dersom dei ønskjer det, med basis i eit fleirtal saman med Framstegspartiet". Ludvigsen tolket seg dit "at det er et flertall i Stortinget som ikke har til hensikt å verne arealer som det kan være aktuelt å tildele de 40 konsesjonene i". Disse medlemmer vil reagere negativt på den framgangsmåte som fiskeriministeren benyttet seg av, ved å overkjøre et etablert flertall i energi- og miljøkomiteen, og på den måten bidra til å svekke mulighetene til å få en behandling av Vi­llaksmeldingen hvor Stortinget selv kunne vurdere hvilke tiltak som er nødvendig for å berge villaksen.

Komiteens medlemmer fra Sosialistisk Venstreparti viser til at Regjeringen så i neste runde gjennom et budsjettforlik med Fremskrittspartiet vedtar å dele ut ytterligere 50 konsesjoner, vitner neppe om det føre var-prinsippet Regjeringen sies å være tuftet på. Og når disse medlemmer i etterkant er blitt kjent med at oppdrettsnæringen ikke ønsker flere konsesjoner, forteller det om en saksbehandling av de meget sjeldne.

Disse medlemmer foreslår:

"Stortinget ber Regjeringen trekke tilbake tildelingen av de 40 oppdrettskonsesjonene."

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at tildeling av laksekonsesjoner ikke er en sak for energi- og miljøkomiteen, og heller ikke har vært tatt opp som sak i komiteen. Disse medlemmer har aldri gitt uttrykk for å støtte utsettelse av tildeling av nye konsesjoner, men er meget tilfredse med de tildelinger som er gjort.

Komiteens medlem fra Senterpartiet viser til at søknadsfristen for nye laksekonsesjoner var satt til 25. september 2002, og at det var meningen å dele ut konsesjonene før nyttår, forutsatt at Stortinget hadde behandla St.prp. nr. 79 (2001-2002) Om opprettelse av nasjonale laksevassdrag og laksefjorder. Dette medlem registerer at Fiskeridepartementet har beslutta å dele ut konsesjonene nå, uten at St.prp. nr. 79 (2002-2002) er ferdig behandla, og som dette medlem registrerer er gjennomført.

Forslag fra mindretall

Forslag fra Sosialistisk Venstreparti:

Stortinget ber Regjeringen trekke tilbake tildelingen av de 40 oppdrettskonsesjonene.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen, og ber Stortinget om å gjøre følgende

vedtak:

St.prp. nr. 23 (2002-2003) - pkt. 2 Nasjonale laksefjorder og nye oppdrettskonsesjoner - vedlegges protokollen.

Oslo, i energi- og miljøkomiteen, den 11. desember 2002

Hallgeir H. Langeland

fung. leder

Leif Frode Onarheim

ordfører

Øyvind Vaksdal

sekretær