Sammendrag

Stortingsrepresentant Jan Simonsen har den 14. januar 2003 fremsatt følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen legge frem for Stortinget en handlingsplan for å sikre bedre sikkerhet for polititjenestemenn, som blant annet inneholder forslag til minimumsstraffer for alle typer vold og trusler mot polititjenestemenn, og forslag om en vesentlig økning av maksimumsstraffene for drap på polititjenestemenn."

I begrunnelsen for forslaget vises det til at kriminaliteten som utføres i Norge er blitt langt hardere de siste årene. Det har skjedd en kraftig internasjonalisering, og kriminaliteten er blitt bedre organisert. Bruk av våpen er utbredt, og polititjenestemenn er oftere enn tidligere utsatt for alvorlige trusler og forsøk på bestikkelser.

Det er derfor viktig, etter forslagsstillerens oppfatning, at det treffes tiltak for å gjenvinne respekten for politiet, samtidig som politiet må få bedre beskyttelse. Regjeringen bør derfor snarest utarbeide en handlingsplan som kan gi polititjenestemenn økt personlig sikkerhet. Det finnes i dag vide strafferammer for vold og trusler mot polititjenestemenn, men ifølge Politiets Fellesforbund blir disse ofte ikke brukt av domstolene som idømmer urimelig milde straffer. Det bør derfor innføres høye minimumsstraffer for vold og trusler mot polititjenestemenn, og overlagt drap på polititjenestemenn bør medføre livsvarig fengselsstraff.