Presidentskapets tilråding

Presidentskapet viser til ovenstående og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

I

I Stortingets forretningsorden gjøres følgende endringer:

§ 16 første ledd første punktum skal lyde:

Så snart komiteene er oppnevnt, trer hver enkelt av dem sammen og velger leder, første nestleder og annen nestleder.

§ 16 femte ledd tredje punktum oppheves.

§ 19 første ledd første punktum skal lyde:

Kongelig proposisjon om statsbudsjett for det påfølgende budsjettår legges fram for Stortinget innen fem dager etter Stortingets åpning, jf. § 2 i Bevilgningsreglementet.

§ 20 første ledd tredje og fjerde punktum skal lyde:

Har lederen forfall, overtar første nestleder disse oppgaver. Har også første nestleder forfall, overtas oppgavene av annen nestleder.

§ 20 sjette ledd annet punktum skal lyde:

Ordføreren skal forme innstillingen skriftlig og underskrive den sammen med lederen.

§ 32 skal lyde:

Når en sak kommer tilbake fra en komité, skal komiteens innstilling snarest gjøres tilgjengelig for representantene i papirutgaveellerelektronisk form. En innstilling kan ikke tas opp til behandling før 48 timer er gått etter at den ble gjort tilgjengelig for representantene. I spesielle tilfelle kan likevel tinget med vanlig flertall vedta at saken blir tatt opp før denne frist.

§ 37 første ledd første, annet og tredje punktum skal lyde:

Presidenten skal åpne adgang til replikkordskifte dersom tinget ikke vedtar noe annet. Replikken skal ha tilknytning til vedkommende innlegg. Den enkelte taler kan få en taletid på ett minutt, og replikkordskiftet som helhet kan omfatte inntil 5 replikker med svar.

§ 37 annet ledd første punktum skal lyde:

Hvis presidenten mener det kan være av betydning for det videre ordskifte, kan det tillates innlegg på høyst ett minutt utenfor tur for å gi adgang til i forbindelse med den siste talers innlegg å besvare direkte spørsmål eller rette en åpenbar misforståelse.

§ 53 nr. 3 annet ledd skal lyde:

Presidenten bør avvise spørsmål til spørretimen om noe som faller utenfor regjeringens ansvarsområde, og om saker som det allerede er innlevert interpellasjon eller spørsmål til spørretimen om, og som ennå ikke er besvart. Dessuten kan presidenten gripe inn mot formuleringer som omhandlet i § 38 annet ledd. Presidenten oversender spørsmålene til vedkommende regjeringsmedlemmer. Regjeringsmedlemmet kan nekte å svare på et spørsmål. Offentliggjøring av spørsmålene skjer gjennom Stortingets administrasjon.

II

I Bevilgningsreglementet skal § 2 første ledd første punktum lyde:

Kongens forslag til budsjett for den påfølgende budsjettermin skal overleveres Stortinget innen fem dager etter Stortingets åpning.

III

Endringene under I og II trer i kraft straks.