Finanskomiteens behandling av Dokument 8:78 (2002-2003) Privat forslag fra stortingsrepresentantene Kristin Halvorsen, Øystein Djupedal og Karin Andersen om strakstiltak mot arbeidsledighet

Det vises til brev fra finanskomiteen av 18. mars 2003 om komiteens behandling av Dokument 8:78 (2002-2003) fra stortingsrepresentantene Kristin Hal­vorsen, Øystein Djupedal og Karin Andersen om strakstiltak mot arbeidsledighet. Jeg gis i brevet anledning til å komme med innspill til finanskomiteens behandling av saken. Jeg gir i dette brevet tilbakemelding om saken.

Stortingsrepresentantene Kristin Halvorsen, Øystein Djupedal og Karin Andersen foreslår følgende i Dokument 8:78:

  • "1. Stortinget ber Regjeringen sette i verk strakstiltak mot arbeidsledighet innen 1. mai 2003.

  • 2. Stortinget ber Regjeringen i Revidert nasjonalbudsjett legge fram en nasjonal syselsettingsplan som systematisk kobler uløste oppgaver i samfunnet mot ledige hender og hoder."

Arbeidsledigheten økte klart gjennom 2002 og denne tendensen har fortsatt så langt i år. Økningen i arbeidsledigheten har kommet etter en periode med betydelig svekkelse av den kostnadsmessige konkurranseevnen, både som følge av høyere lønnsvekst enn hos våre handelspartnere og en markert styrking av kronekursen. Dette har ført til sterkt svekket lønnsomhet for de bedriftene som er utsatt for internasjonal konkurranse. Dersom denne utviklingen ikke reverseres, vil det kunne føre til en betydelig nedbygging av de konkurranseutsatte næringene.

Norges Bank har satt ned styringsrenten med til sammen 1,5 prosentpoeng siden desember i fjor, og den norske kronen har siden årsskiftet svekket seg med 7 pst. målt ved industriens effektive valutakurs. Dette har bidratt til å bedre utsiktene for de konkurranseutsatte næringene spesielt og norsk økonomi generelt. Norges Bank har signalisert at de vil komme med ytterligere pengepolitiske lettelser. Den økonomiske politikken må nå innrettes slik at kronekursen reverseres til et nivå som er bærekraftig over tid. I tillegg er det avgjørende at lønnskostnadsveksten framover blir klart lavere enn den har vært de siste årene.

Regjeringen følger den økonomiske utviklingen nøye, og vil komme tilbake til en grundig vurdering av utfordringene for norsk økonomi i Revidert nasjonalbudsjett 2003. Situasjonen i arbeidsmarkedet og behovet for arbeidsmarkedstiltak vil bli vurdert fortløpende.