Vedlegg 2: Brev fra Kultur- og kirkedepartementet v/statsråden til familie-, kultur- og administrasjonskomiteen, datert 27. mai 2004

Spørsmål i forbindelse med behandling av St.meld. nr. 25 om økonomiske rammebetingelser for filmproduksjon

Vi viser til brev av 19. mai d.å. med følgende spørsmål i forbindelse med behandling av St.meld. nr. 25 (2003-2004):

"Hva vil provenyeffekten være i 2004 av at det innføres merverdiavgift på kino med en sats på 6 prosent fra 1. oktober i år dersom en legger beregningene fra PricewaterhouseCoopers til grunn?

Hva vil provenyeffekten være i 2005 hvis det innføres merverdiavgift på kino med en sats på 6 prosent fra 1. januar 2005 dersom en legger beregningene fra PricewaterhouseCoopers til grunn?"

Spørsmålet har vært oversendt Finansdepartementet som rett instans. Finansdepartementet opplyser følgende:

"Departementet viser igjen til at det i St.meld. nr. 25 (2003-2004) Økonomiske rammebetingelser for filmproduksjon ikke er foretatt en gjennomgang av skatte- og merverdiavgiftsregimet på filmområdet. Som det fremgår av meldingen, arbeider Regjeringen med en gjennomgang av merverdiavgiftsregelverket på kulturområdet. Det er også varslet at Regjeringen vil vurdere regelverket for filmbransjen og kinoene. Siden en eventuell avgiftsplikt for kinovirksomhet mv. vil ha budsjettkonsekvenser, bør slike forslag behandles i forbindelse med de årlige budsjettene.

Dersom en legger beregningene fra PricewaterhouseCoopers til grunn, kan innføring av merverdiavgiftsplikt med 6 pst. for kinovirksomhet mv. gi et provenytap for staten på om lag 16 mill. kroner årlig. Ved innføring fra 1. januar 2005 vil dette utgjøre om lag 16 mill. kroner påløpt i 2005 og drøyt 13 mill. kroner bokført på 2005-budsjettet. Komiteen stiller også spørsmål om provenyeffekten for 2004 ved regelendring fra 1. oktober 2004. Innføring av merverdiavgift på 6 pst. kan gi et provenytap på om lag 4 mill. kroner påløpt og drøyt 1 mill. kroner bokført ved iverksettelse fra 1. oktober 2004. Det presiseres at beregningene fra PricewaterhouseCoopers refererer seg til 2002-nivå, og at det ikke er tatt hensyn til at behovet for investeringer i nye kinoanlegg og ny visningsteknologi antas å ville øke i årene fremover. De økonomiske konsekvensene vil også avhenge av utformingen og avgrensningen av et eventuelt forslag om innføring av merverdiavgift på kinovirksomhet mv. Departementet vil også peke på at endringer som har provenyvirkning for inneværende år, må ses i sammenheng med behandlingen av Revidert nasjonalbudsjett 2004."