Innstilling fra utenrikskomiteen om årsrapport fra Stortingets delegasjon til Den vesteuropeiske unions parlamentariske forsamling

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Den vesteuropeiske unions (VEUs) parlamentariske forsamling ble opprettet i 1954 og består av 115 faste representanter fra de ti medlemslandene (Belgia, Frankrike, Tyskland, Hellas, Italia, Luxembourg, ­Nederland, Portugal, Spania og Storbritannia). I tillegg møter representanter for de seks assosierte medlemmer (Island, Norge, Polen, Den tsjekkiske republikk, Tyrkia og Ungarn), de assosierte partnerlan­dene (Bulgaria, Estland, Latvia, Litauen, Romania, Slovakia, Slovenia) og observatørlandene (Danmark, Finland, Irland, ­Sverige og Østerrike).

Forsamlingen utarbeider rapporter og vedtar an­befalinger og uttalelser om forsvars- og sikkerhetspolitiske spørsmål som oversendes Rådet (regje­rings­siden). Forsamlingen møtes til sesjoner to ganger årlig i Paris. Forsamlingen ledes av Presidentko­miteen, som møtes jevnlig. I tillegg finnes følgende faste fag­komiteer: Politisk komité, Forsvarskomiteen, Tekno­logikomiteen, PR-komiteen, Budsjett- og administrasjonskomiteen og Komiteen for prosedyrespørsmål.

Som assosierte medlemmer deltar de fem norske representantene fullt ut under de to årlige sesjonene og i komitémøtene, men har ikke stemmerett i plenum. De oppnevnte varamedlemmer deltar bare i hoved­sesjonene.

Et hovedspørsmål i forsamlingens arbeid i 2003 har vært utviklingen av en europeisk sikkerhets- og forsvarspolitikk i EU (ESDP). Det har vært viktig for forsamlingen å gi innspill til arbeidet i EU-konventet og EUs regjeringskonferanse på dette området. Det har vært laget innspill både når det gjelder nasjonale parlamenters rolle i ESDP, en ny europeisk forsvarspolitikk og Europas rolle i sikkerhetspolitikken, inkludert ­forholdet til NATO og EUs nye sikkerhetsstrategi. ­Forsamlingen har bl.a. også drøftet Irak-krigen, FNs rolle for å styrke fred og sikkerhet, europeisk forsvarsmateriellsamarbeid, forholdet mellom USA og Europa og europeiske militære kapasiteter.

Den norske delegasjonen har deltatt i debatten om å opprettholde en bredt sammensatt forsamling som kan utøve parlamentarisk kontroll med den europeiske forsvars- og sikkerhetspolitikken. Spørsmålet om norsk deltakelse i fremtidig europeisk forsvarsmateriellsam­arbeid som etableres i EU, ble også tatt opp fra norsk side. Det har vært tverrpolitisk enighet i delegasjonen om å arbeide for å bevare Norges rettigheter som ­assosiert medlem av VEU. Forsamlingens fremtid er imidlertid usikker, siden VEUs operative oppgaver ble overført til EU i 2000.

I løpet av 2003 var det på hver delsesjon fire av ti ­norske stortingsrepresentanter som hadde anledning til å delta. De fem faste medlemmene av delegasjonen har vært med på komitémøter og reiser i løpet av året.

I 2003 oversendte Parlamentarikerforsamlingen 20 anbefalinger til Rådet (regjeringssiden). Videre ble det vedtatt fire resolusjonstekster. En oversikt over disse tekstene er vedlagt rapporten.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Reidun Gravdahl, lederen ­Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg og Gunhild Øyangen, fra Høyre, Mette Korsrud, Inge Lønning, Oddvard Nilsen og Finn Martin Vallersnes, fra Fremskrittspartiet, Harald Espelund og ­Christopher Stensaker, fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen og Bjørn Jacobsen, fra Kristelig Folkeparti, Jon Lilletun og Lars Rise, og fra Senter­partiet, Åslaug Haga, viser til årsrapporten fra den norske delegasjonen og de problemstillinger som blir reist i denne forbindelse, og har ikke merknader til disse.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 18 (2003-2004) - om årsrapport fra Stortingets delegasjon til Den vesteuropeiske unions parlamentariske forsamling - vedlegges protokollen.

Oslo, i utenrikskomiteen, den 20. oktober 2004

Thorbjørn Jagland

leder

Harald Espelund

ordfører