Innstilling fra utenrikskomiteen om årsrapport fra Stortingets delegasjonen til EFTA-parlamentarikerkomiteene og Den felles EØS-parlamentarikerkomiteen for 2003

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Stortingets delegasjonen til EFTA-parlamentarikerkomiteene og Den felles EØS-parlamentarikerkomiteen for valgperioden 2001-2005 er følgende:

Medlemmer:

Varamedlemmer:

Morten Høglund (FrP), leder

Hans Kristian Hogsnes (H)

Vidar Bjørnstad (A), nestleder

Morten Lund (Sp)

Julie Christiansen (H)

Reidar Sandal (A)

Gunn Karin Gjul (A)

Lodve Solholm (Frp)

Heidi Sørensen (SV)

Ågot Valle (SV)

Ivar Østberg (KrF)

Finn Martin Vallersnes (H)

Det er formelt snakk om tre parlamentarikerkomiteer i denne sammenheng. For det første en Committee of Members of Parliament of the EFTA Countries, forkortet EFTA CMP, som består av nasjonalforsamlingsrepresentanter fra de i dag fire EFTA-statene Norge, Island, Liechtenstein og Sveits. Ved ikrafttreden av EØS-samarbeidet 1. januar 1994 opprettet man en Committee of Members of Parliament of the EFTA States, forkortet EFTA MPS, som utgjøres av nasjonalforsamlingsrepresentanter fra de tre EFTA-statene i EØS, Norge, Island og Liechtenstein, der sveitsiske representanter har observatørstatus.

Disse to komiteene møtes sammen. Det gjøres i praksis ikke et skille mellom CMP og MPS hva angår de sveitsiske delegatenes status.

For det tredje er det en egen EØS-parlamentarikerkomité hjemlet i EØS-avtalen. Delegasjonene til denne komiteen fra de tre EFTA-statene i EØS møtes sammen med representanter for Europaparlamentet som har en delegasjon for EØS-samarbeidet. Denne EØS-parlamentarikerkomiteen kommer i tillegg til det allerede etablerte, bilaterale samarbeidet mellom Stortinget og Europaparlamentet. (Fra 2004 er én delegasjon fra Europaparlamentets side oppnevnt til begge fora.)

EFTA-parlamentarikerkomiteenes oppgave er å drøfte EFTA-samarbeidets og EØS-avtalens utvikling og europapolitiske emner. Man drøfter også den politiske utviklingen i de fire EFTA-statene. I forbindelse med de to EFTA-ministermøtene i året avholdes eget møte mellom parlamentarikerne og regjeringsmedlemmer fra EFTA-statene, og eget møte mellom parlamentarikerne og EFTAs konsultative komité for arbeidslivets parter.

De to EFTA-komiteene CMP og MPS hadde i 2003 møte i Brüssel 11.-12. februar, i Kristiansand i tilknytning til EFTA-ministermøtet 26.-27. juni, i Brüssel 16. oktober og i Genève i tilknytning til EFTA-ministermøtet 15.-16. desember.

Dessuten deltok representantene Høglund og Østberg under møte om EFTAs forbindelser med Slovakia i Bratislava 10. februar.

I EFTA-parlamentarikerkomiteenes møter i 2003 ble følgende særskilte emner drøftet med ulike ressurspersoner som inviterte gjester:

1. Februar-møtet:

EØS-utvidelsesforhandlingene som ble innledet i januar 2003

Det greske EU-formannskapet første halvår 2003

Lisboa-strategien for økonomisk og sosial utvikling i Europa.

2. Juni-møtet:

Det europeiske råds møte i Thessaloniki s.m.

Utviklingen i EFTAs tredjelandsforbindelser (med ministrene)

EØS-utvidelsesforhandlingene (med ministrene).

3. Oktober-møtet:

Forberedelsene til et utvidet EØS

EFTA-domstolens virke

Prioriteter for EUs indre marked 2003-2006.

4. Desember-møtet:

EFTAs tredjelandsforbindelser og forhandlinger med land utenfor Europa

WTO etter Cancún-ministermøtet

EØS-utvidelsen og fri bevegelse av arbeidskraft (med ministrene)

Wider Europe og EFTA-statenes handel (med ministrene).

I tillegg møter komiteenes formannskap, omtalt som byrået, i forkant av hvert møte i EFTA-parlamentarikerkomiteene for å forberede det forestående møtet. Fra norsk side møter her delegasjonens leder Høglund og nestleder Bjørnstad, foruten delegasjonens faste sekretær.

EFTA-parlamentarikerkomiteen (EFTA MPS) ble i 2003 ledet av Jürgen Zech, Liechtenstein, med Gunnar Birgisson, Island (Selvstendighetspartiet), som nestleder. EFTA CMP der altså Sveits har fullt medlemskap, ble i navnet ledet av den sveitsiske delegasjonslederen Peter Birner i lys av sveitsisk formannskap i EFTA4-kretsen. I desember-møtet ble Birgisson valgt til leder for begge komiteene for 2004, med Høglund som nestleder.

EØS-parlamentarikerkomiteen "skal ved dialog og debatt bidra til en bedre forståelse mellom Fellesskapet og EFTA-statene på de områder som omfattes av denne avtale", heter det i EØS-avtalens artikkel 95. Denne komiteen "kan gi uttrykk for sine synspunkter i form av rapporter eller resolusjoner". Den skal "særlig behandle EØS-komiteens årsberetning [ - ] om hvordan avtalen virker og utvikler seg". I hvert møte drøftes således EØS-avtalens utvikling og oppfølging av resolusjoner vedtatt på det foregående EØS-parlamentarikermøtet.

Komiteen har et likt antall medlemmer fra EFTA-siden i EØS og fra Europaparlamentet, for tiden 12 på hver side, hvorav seks fra Norge, som fremgår over. I regelen deltar også en representant for EØS-rådets formannskap som går på omgang mellom EFTA-siden i EØS og EU, for EØS-komiteen og for EFTAs overvåkingsorgan ESA.

EØS-parlamentarikerkomiteen møttes i 2003 i Ålesund 19.-21. mai og i Brüssel 26.-27. november. Det ble avholdt konferanse om Social Partners in the New Europe: EEA, EU and EFTA i Oslo 27.-28. februar, og et felles møte med representanter for Nordisk Råd og Baltisk forsamling i Lund 27.-29. april.

I denne komiteen ble følgende særskilte temaer drøftet i 2003. I tilknytning til rapportene utformes resolusjoner som det voteres over. Det kan også fremmes andre resolusjoner.

1. Mai-møtet:

Lisboa-strategien.

Følgende rapporter, som utarbeides av en representant for EFTA-siden i EØS og en for Europaparlamentet, ble presentert:

EØS-komiteens årsrapport om EØS-avtalens virke i 2002 (Gunnar Birgisson, Island (Selvstendighetspartiet), Gary Titley, Storbritannia (sos.dem.))

EU/EØS-utvidelsen og Europas fremtid (Diana Wallis, Storbritannia (liberal), Bjørnstad).

2. November-møtet:

EU-byråer og EØS (basert på rapport fra EØS" konsultative komité).

Følgende rapporter ble presentert:

Wider Europe og EØS (Birkir Jónsson, Island (Fremskrittspartiet), Erika Mann, Tyskland (sos.dem.))

Utkastet til en EU-traktat og konsekvensene for EØS (Wallis, Bjørnstad).

I 2003 ble EØS-parlamentarikerkomiteen ledet av Jürgen Zech, Liechtenstein, med Erika Mann, Tyskland, som nestleder. Mann ble valgt til leder for komiteen for 2004, med Birgisson som nestleder. (Etter nyvalg til Europaparlamentet sommeren 2004 har Diana Wallis overtatt ledervervet for inneværende år.).

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Haakon Blankenborg, lederen Thorbjørn Jagland, Jens Stoltenberg og Gunhild Øyangen, fra Høyre, Julie Christiansen, Inge Lønning, Oddvard Nilsen og Finn Martin Vallersnes, fra Fremskrittspartiet, Morten Høglund og Christopher Stensaker, fra Sosialistisk Venstreparti, Kristin Halvorsen og Bjørn Jacobsen, fra Kristelig Folkeparti, Jon Lilletun og Lars Rise, og fra Senterpartiet, Åslaug Haga, betrakter den parlamentariske kontakten som foregår både i EFTA- og i EØS-sammenheng, som nyttig og viktig for å styrke kontakten mellom EFTA-statene og mellom EFTA og EU. Komiteen vil særlig peke på Europaparlamentets stadig viktigere rolle og betydningen av tette og gode relasjoner mellom Stortinget og Europaparlamentet innenfor rammen av EØS-avtalen. Komiteen mener at disse relasjonene må kunne brukes for å ivareta norske hensyn, der dette er naturlig.

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Dokument nr. 21 (2003-2004) - om årsrapport fra Stortingets delegasjonen til EFTA-parlamentarikerkomiteene og Den felles EØS-parlamentarikerkomiteen for 2003 - vedlegges protokollen.

Oslo, i utenrikskomiteen, den 17. november 2004

Thorbjørn Jagland

leder

Morten Høglund

ordfører