15. Justiskomiteens merknader

Utkast til innstilling har vært forelagt justiskomiteen som i brev av 24. november 2004 opplyser følgende:

"Justiskomiteen viser til forsvarskomiteens utkast til innstilling datert 18. november 2004 vedrørende St.meld. nr. 39 (2003-2004).

Justiskomiteens medlemmer slutter seg til forsvarskomiteens innstilling og merknader til St.meld. nr. 39 (2003-2004). Justiskomiteens medlemmer vil imidlertid foreslå følgende presiseringer under kapitlet "Det nye Totalforsvarskonseptet" (s. 92, linje 22-27 i den foreløpige avgitte innstilling):

"Komiteen vil presisere begrepet totalforsvar i lys av samfunnssikkerhets- og beredskapsarbeidet. Totalforsvaret omfatter utnyttelse av de militære og sivile ressurser for å opprettholde et organisert og funksjonsdyktig samfunn, beskytte befolkningen samt samfunnets verdier. Det militære forsvaret består av Forsvaret. Den sivile delen av totalforsvaret omfatter hele samfunnet med alle sine funksjoner som må fungere i krise og krig. Komiteen vil også presisere at de totale ressurser som er tilgjengelige for å håndtere en krig, også skal kunne brukes ved vanskelige, kriseliknende hendelser i fred."

Justiskomiteen har ellers ingen ytterligere merknader."