Innberetning fra valgkomiteen om en særskilt komité som skal avgi innstilling til Stortinget om St.meld. nr. 17 (2004-2005) om makt og demokrati

Innhald

Til Stortinget

[Kapittel]

Valgkomiteen viser til at Stortinget den 18. mars 2005 gjorde følgende vedtak:

"Med hjemmel i § 14 i Stortingets forretningsorden nedsetter Stortinget en særskilt komité som skal avgi innstilling til Stortinget om St.meld. nr. 17 (2004-2005) om makt og demokrati. Komiteen oppnevnes av valgkomiteen."

Vedtaket ble gjort på grunnlag av Innst. S. nr. 141 (2004-2005) fra Stortingets presidentskap, der Presidentskapet viser til en felles anmodning fra Senterpartiet, Venstre og Kystpartiets stortingsgrupper om at det oppnevnes en spesialkomité til å behandle St.meld. nr. 17 (2004-2005), og at samtlige partier på Stortinget blir representert i komiteen. Presidentskapet fant at anmodningen om å oppnevne en spesialkomité bør imøtekommes. Videre mente Presidentskapets flertall, alle unntatt Inge Lønning, at spesialkomiteen bør sammensettes av de 10 medlemmene av kontroll- og konstitusjonskomiteen samt et medlem fra hver av de tre partigruppene som ikke er representert i denne komiteen. Presidentskapets mindretall, Inge Lønning, ønsket at den eneste forutsetning skulle være at alle partigrupper skal være representert i spesialkomiteen.

Valgkomiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Høyre og Venstre, viser til ovenstående og slutter seg til de premisser som Presidentskapets flertall har lagt til grunn for Stortingets vedtak om å oppnevne en særskilt komité.

Valgkomiteens medlemmer fra Høyre og Venstre finner det tvilsomt om en av Stortingets faste komiteer, utvidet med representanter for de partier som ikke er representert i vedkommende fagkomité, er en spesialkomité i henhold til § 14 i Stortingets forretningsorden.

Disse medlemmer viser til merknaden fra Presidentskapets mindretall i Innst. S. nr. 141 (2004-2005) og kan ikke slutte seg til at valgkomiteen oppnevner en særskilt komité i tråd med premissene fra Presidentskapets flertall.

Valgkomiteen viser til at de partigruppene som ikke er representert i kontroll- og konstitusjonskomiteen har meddelt at de ønsker at stortingsrepresentantene Magnhild Meltveit Kleppa, Trine Skei Grande og Steinar Bastesen blir medlemmer i den særskilte komiteen som skal behandle St.meld. nr. 17 (2004-2005).

Valgkomiteen viser til ovenstående og har i dag besluttet følgende:

Som medlemmer av den særskilte komité som ble vedtatt nedsatt av Stortinget 18. mars 2005 til å behandle St. meld. nr. 17 (2004-2005) oppnevnes kontroll- og konstitusjonskomiteen samt stortingsrepresentantene Magnhild Meltveit Kleppa, Trine Skei Grande og Steinar Bastesen.

Oslo, i valgkomiteen, den 6. april 2005

Jørgen Kosmo

leder