18.11 Kap. 1792 Norske styrker i utlandet

18.11.1 Post 1 Driftsutgifter

Sammendrag

Bevilgningen under posten foreslås redusert med 33,0 mill. kroner hovedsakelig gjennom kostnadsbesparelser ved Forsvarets deltakelse i internasjonale operasjoner. Etter avsluttet engasjement i NATO Response Force 4 er det planlagt å benytte Telemark bataljon som styrkebrønn for Battle Group 3, og deler av bataljonen vil deployere til International Security Assistance Force (ISAF) i Afghanistan i perioden juli 2005 til januar 2006. For øvrig gjennomføres andre mindre tiltak som vil redusere kostnadene til internasjonale operasjoner.

Fredsavtalen i Sør-Sudan vil bli overvåket av den FN-ledede operasjonen UNMIS. Norge støtter operasjonen ved å stille stabsoffiserer, et sanitetselement, samt et antall observatører. Regjeringen foreslår at norsk deltagelse på om lag tretti personell skal opprettholdes over tid. Det foreslås derfor en tilleggsbevilgning på 10 mill. kroner. Tilleggsbevilgningen vil tillate at sanitetselementet erstattes av et annet norsk bidrag av tilsvarende størrelse når det som planlagt trekkes hjem etter seks måneders deployering.

Samlet foreslås bevilgningen under posten redusert med 23,0 mill. kroner.

Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, slutter seg til Regjeringens forslag.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet viser til at da Stortinget diskuterte Norges medlemskap i FNs sikkerhetsråd, ble det vektlagt at fredsarbeid i Afrika skulle være ett av tre prioriterte innsatsområder. Disse medlemmer vil fremdeles understreke at støtten til FN-oppdrag i Afrika er i tråd med oppfordringen fra FN om at rike land må bære en større del av byrden ved FNs fredsbevarende operasjoner.

Disse medlemmer viser også til at Forsvarskomiteen i Budsjett-innst. S. nr. 7 (2004-2005) jf. St.prp. nr. 1 (2004-2005) stilte seg positiv til en eventuell forespørsel fra FN om bidrag med styrker til Sudan, og at Forsvarskomiteen var av den oppfatning at norske militære bidrag til FN-operasjoner i 2005 gjerne kunne strekke seg ut over de ambisjoner som gjaldt for 2004.

Disse medlemmer støtter forslaget om en tilleggsbevilgning på 10 mill. kroner for å støtte norsk deltagelse i den FN-ledede operasjonen UNMIS.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet registrerer at Regjeringen bryter budsjettavtalen med Fremskrittspartiet gjennom det fremlagte forslag til Revidert nasjonalbudsjett. Disse medlem-mer viser til at det inngåtte budsjettforliket skulle sikre Forsvaret stabilitet og forutsigbarhet i forhold til de utfordringer og oppgaver tidligere års underbudsjetteringer og det såkalte overforbruket for 2004 skal ha en negativ innvirkning på årets budsjett. Disse medlemmer ser det som naturlig og nødvendig å opprettholde forsvarsbudsjettet på det nivå som ble lagt til grunn i budsjettforliket mellom regjeringspartiene og Fremskrittspartiet for 2005. Disse medlemmer vil derfor opprettholde det nivået som ble vedtatt for 2005. Disse medlemmer går imot Regjeringens forslag.