Innstilling fra finanskomiteen om samtykke til å sette i kraft en skatteavtale mellom Norge og Australia, undertegnet i Canberra den 8. august 2006

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Den 8. august 2006 ble det i Canberra undertegnet en avtale til unngåelse av dobbeltbeskatning og forebyggelse av skatteunndragelse med hensyn til skatter av inntekt mellom Norge og Australia. Samtykke til undertegning ble gitt ved kongelig resolusjon av 19. mai 2006. Avtalen trer i kraft den dagen begge stater har gitt hverandre beskjed om at de nødvendige konstitusjonelle skritt er tatt for at protokollen kan tre i kraft.

For Norges del får avtalen virkning for skatter av inntekt vedrørende det første kalenderåret som følger etter det året den trer i kraft. I Australia vil avtalen få virkning for skatter av inntekt fra og med det inntektsår som begynner 1. juli i det kalenderår som begynner etter det året da avtalen trer i kraft. For artikkel 26 (Utveksling av opplysninger) og artikkel 27 (Bistand til innfordring av skatter) gjelder egne bestemmelser om virkningstidspunkter.

Avtalen følger i store trekk det mønsterutkastet som er utarbeidet av OECD og som er lagt til grunn i Norges skatteavtaler i de senere årene. Avtalen inneholder imidlertid enkelte avvik fra dette mønsteret og utvider på visse områder kildestatens beskatningsadgang. Det vises til omtalen av de enkelte bestemmelser i proposisjonen.

Avtalen er inngått på engelsk. Som vedlegg til proposisjonen følger den engelske teksten og en norsk oversettelse.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Marianne Aasen Agdestein, Rolf Terje Klungland, Torgeir Micaelsen, Reidar Sandal, lederen Karl Eirik Schjøtt-Pedersen og Eirin Kristin Sund, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, Ulf Leirstein, Jørund Rytman og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Svein Flåtten, Peter Skovholt Gitmark og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Magnar Lund Bergo og Heikki Holmås, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, og fra Venstre, Lars Sponheim, slutter seg til Regjeringens forslag til vedtak om å sette i kraft en skatteavtale mellom Kongeriket Norge og Australia med formål å hindre dobbeltbeskatning og forebygge skatteunndragelse med hensyn til skatter av inntekt, undertegnet i Canberra den 8. august 2006.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og til det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget samtykker til å sette i kraft en skatteavtale mellom Kongeriket Norge og Australia med formål å hindre dobbeltbeskatning og forebygge skatteunndragelse med hensyn til skatter av inntekt, undertegnet i Canberra den 8. august 2006.

Oslo, i finanskomiteen, den 1. november 2006

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen

leder

Gjermund Hagesæter

ordfører