Dokument nr. 8:30 (2006-2007) Representant­forslag fra stortingsrepr. Borghild Tenden, Trond Helleland, Øyvind Halleraker og Odd-Einar Dørum om etablering av et frittstående vegtilsyn

Jeg viser til brev av 22.02.07 fra Transport og kommunikasjonskomiteen vedrørende følgende:

2. Innsyn i dokumenter

Jeg gjør oppmerksom på at Norsk Presseforbund i brev av 21.02.07 har bedt om uttalelse fra Sivilombudsmannen (Stortingets ombudsmann for forvaltningen) når det gjelder innsynskrav vedrørende dokumenter tilknyttet Hanekleivtunnelen. I spørsmål nr. 656 til skriftlig besvarelse fra stortingsrepresentant Arne Sortevik nevnes saken i tillegg som ett eksempel blant mange der dokumenter holdes unntatt offentlighet.

VG begjærte i telefaks av 08.01.07 til Statens vegvesen Region sør innsyn i deler av prosjektarkivet knyttet til tunnelen. Dette gikk primært på dokumenter som omhandlet vurderinger knyttet til sikkerheten og fare for ras, samt dokumenter som berørte fjellets beskaffenhet der tunnelen ble bygget. Det ble bedt om innsyn både i dokumenter utarbeidet forut for og under bygging av tunnelen.

Samferdselsdepartementet sluttet seg i brev av 13.02.07 til Vegdirektoratets vedtak om ikke å ta innsynsbegjæringen til følge. Det ble vist til at dokumentene det ble bedt om innsyn i, var av meget stort omfang og med et komplekst innhold. Videre ble det opplyst at rapporten om Hanekleivraset ville foreligge om kort tid, og at den ville bli offentlig og henvise til sentrale dokumenter. Jeg finner det ikke riktig å gå mer detaljert inn i saken, men vil avvente Sivilombudsmannens uttalelse.

Jeg fikk overlevert rapporten 15.02.07, og det ble i forbindelse med avslaget på innsynsbegjæringen forutsatt at Statens vegvesen praktiserte meroffentlighet etter at undersøkelsesgruppen var ferdig med sitt arbeid.

Jeg forutsetter at Stortinget i forbindelse med behandlingen av Dokument nr. 8:30 (2006-2007) gis innsyn i ønskede dokumenter, jf. i denne forbindelse Stortingets forretningsorden § 49a om innsyn i regjeringens og forvaltningens dokumenter.