Sammendrag

Staten har nylig vunnet den såkalte automatsaken i EFTA-domstolen. Det betyr at Norsk Tipping A/S kan gis enerett til drift av gevinstautomater, slik Stortinget vedtok i 2003. Det betyr også at spilleavhengighet er anerkjent som et folkehelseproblem. Dagens automater vil bli fjernet før 1. juli 2007. Norsk Tipping A/S vil forberede sin automatdrift, men de første automatene vil trolig ikke bli utplassert før i 2008.

På bakgrunn av de mange personlige tragediene i kjølvannet av gevinstautomatene, har mange kommuner valgt å bli, eller har ønske om å bli, spillefrie kommuner. Det mener forslagsstillerne at de må få mulighet til. 148 ordførere har sluttet seg til et opprop der de tar avstand fra gevinstautomater og ønsker lokal selvråderett over automatutplassering.

Forslagsstillerne mener at kultur- og kirkeministeren og Norsk Tipping A/S ikke må tvinge kommuner til å ha gevinstautomater de ikke ønsker. Derfor ønsker ­forslagsstillerne å gi kommunene en hjemmel til å nekte utplassering av gevinstautomater fra Norsk Tipping A/S.

Forslagsstillerne fremmer følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen ta initiativ til at kommunene gis hjemmel til å nekte utplassering av gevinstautomater fra Norsk Tipping A/S."