Sammendrag

Det fremmes i dokumentet følgende forslag:

"Stortinget ber Regjeringen

  • 1. snarest mulig utvikle et informasjonstilbud med oversikt over ledig kapasitet i private helsevirksomheter.

  • 2. fremme forslag om ordninger som sikrer riktig prioritering av pasienter i private helsevirksomheter, og et henvisningssystem som ikke avhenger av personlige søknader til den enkelte private helsevirksomhet.

  • 3. fremme forslag om ordninger for henvisning, kvalitetssikring og tilsyn som erstatter dagens krav om avtaler med regionale helseforetak for private avtalespesialister og andre private helsevirksomheter, for at disse skal kunne tilby offentlig finansierte helsetjenester.

  • 4. fremme forslag om ordninger for kvalitetssikring og tilsyn som erstatter dagens krav om avtaler med kommuner som vilkår for at privatpraktiserende fysioterapeuter og jordmødre kan tilby offentlig finansierte helsetjenester."

Forslagsstillerne viser til at mer enn 300 000 mennesker i dag er mottagere av uførepensjon og tidsbegrenset uførestønad i Norge, og at det fra og med 1997 har vært en sterk økning i antallet uføretrygdede.

Forslagsstillerne viser til at det i Norge forsvant mer enn 100 000 årsverk i sykefravær i 2006, og de mener at for å redusere veksten av mennesker som uføretrygdes hvert år, er det av avgjørende betydning å redusere sykefraværet.

Det vises til at myndighetene gjennom IA-avtalen har forpliktet seg til å øke behandlingskapasiteten for å redusere langtidssykefraværet. Det understrekes at det er en meget viktig forutsetning for å få mennesker friske og tilbake til arbeid at avsatte midler brukes riktig, at tiltak settes inn raskt, og at tilgjengelige helsetjenester benyttes.

Det framholdes at en stor andel av sykefraværet skyldes muskel- og skjelettlidelser og psykiske lidelser, og at det er lange og økende ventetider for behandling.

Det påpekes at samtidig som pasienter venter på hjelp, har privatpraktiserende spesialister og institusjoner ledig kapasitet. Det vises til at dersom pasienten ønsker å få et offentlig finansiert behandlingstilbud i spesialisthelsetjenesten, må det foreligge en avtale mellom det regionale helseforetaket og vedkommende spesialist eller institusjon, og at for at privatpraktiserende fysioterapeuter og jordmødre skal kunne tilby helsetjenester som godtgjøres helt eller delvis av kommunen og folketrygden, må det foreligge en avtale mellom kommunen og den private helsevirksomheten. Forslagsstillerne mener at dagens krav til slike avtaler bør avvikles for å sikre at pasientene kan få bedre tilgang til nødvendige helsetjenester.

Forslagsstillerne understreker at offentlige midler skal brukes til å dekke nødvendige helsetjenester i tråd med pasientrettighetsloven og prioriteringsforskriften, og at det er nødvendig å etablere ordninger som sikrer at det er pasientens reelle behov for nødvendige helsetjenester som er avgjørende for den behandlingen som tilbys. Det framholdes at offentlig finansierte helsetjenester ikke må baseres på kommersielle eller økonomiske motiv for den som tilbyr helsetjenesten, verken hos private eller offentlige helseaktører, og at det er nødvendig å sikre kvalitetskontroll og tilsyn med virksomhetene.

Etter forslagsstillernes syn er det nødvendig å sikre at pasientene får bedre informasjon om ledig kapasitet hos privatpraktiserende helsevirksomheter, slik at pasientene lettere kan orientere seg om aktuelle behandlingsmuligheter. Det understrekes at det må etableres ordninger som sikrer riktig prioritering og god ressursbruk i private helsevirksomheter, og ordninger som sikrer at tilgang til private helsetjenester ikke avhenger av den enkeltes ressurser eller mulighet for å fremme personlige søknader om behandling.