Innstilling fra utenrikskomiteen om årsrapport fra Stortingets delegasjon til Den vesteuropeiske unions (VEUs) parlamentariske forsamling for 2007

Dette dokument

Til Stortinget

Sammendrag

Stortingets delegasjon til Den vesteuropeiske unions (VEUs) parlamentariske forsamling for valgperioden 2005-2009 består av følgende representanter:

Medlemmer

Personlige varamedlemmer

Odd Einar Dørum (V), leder

Trygve Slagsvold Vedum (Sp)

Hallgeir H. Langeland (SV), nestleder

Eirin Kristin Sund (A)

Gerd Janne Kristoffersen (A)

Truls Wickholm (A)

Henning Skumsvoll (FrP)

Christian Tybring-Gjedde (FrP)

Kari Lise Holmberg (H)

Laila Dåvøy (KrF)

Komitévervene er fordelt som følger:

Komité

Medlem

Presidentkomiteen

Odd Einar Dørum

Styringskomiteen

Odd Einar Dørum

Hallgeir H. Langeland

Politisk komité

Odd Einar Dørum

Hallgeir H. Langeland

Budsjettkomiteen

Henning Skumsvoll

Forsvarskomiteen

Henning Skumsvoll

Teknologikomiteen

Gerd Janne Kristoffersen

PR-komiteen

Kari Lise Holmberg

Den vesteuropeiske unions (VEUs) parlamentariske forsamling ble opprettet i 1954 og består av 115 faste representanter fra de ti medlemslandene (Belgia, Frankrike, Tyskland, Hellas, Italia, Luxembourg, Nederland, Portugal, Spania og Storbritannia). I tillegg møter de ti tilknyttede medlemslandene (Bulgaria, Den tsjekkiske republikk, Estland, Latvia, Litauen, Romania, Slovakia, Slovenia, Polen og Ungarn), representanter for de tre assosierte medlemmene (Island, Norge og Tyrkia), observatørlandene (Danmark, Finland, Irland, Sverige og Østerrike), samt andre observatører og inviterte gjester.

Forsamlingens hovedoppgave er å følge opp EUs sikkerhets- og forsvarspolitikk (ESDP). Den utarbeider således rapporter og vedtar anbefalinger og uttalelser om forsvars- og sikkerhetspolitiske spørsmål som oversendes VEUs permanente Råd (regjeringssiden). Rådets oppgaver ivaretas de facto av EUs sikkerhetspolitiske komité (PSC). Forsamlingen er også et formelt bindeledd til NATO.

Forsamlingen møtes til sesjoner to ganger årlig i Paris. Den ledes av Presidentkomiteen, som møtes jevnlig. I tillegg finnes følgende faste fagkomiteer: Politisk komité, Forsvarskomiteen, Teknologikomiteen, PR-komiteen, Budsjett- og administrasjonskomiteen og Komiteen for prosedyrespørsmål.

Som assosierte medlemmer deltar de fem norske representantene fullt ut under de to årlige sesjonene og i komitémøtene, men har ikke stemmerett i plenum. De oppnevnte varamedlemmene deltar bare i hovedsesjonene og kan ikke tre inn i fagkomiteene i de faste medlemmenes fravær.

Hovedspørsmål

I løpet av 2007 behandlet forsamlingen rapporter om en rekke temaer. Nevnes kan videreutvikling av den felles europeiske sikkerhets- og forsvarspolitikken (FUSP/ESDP), sikkerhetsaspekter ved fortsatt EU-utvidelse, EUs militære styrker og europeiske styrker i NATO-operasjoner, European Defence Agency, samt utviklingen og den planlagte utplasseringen i Europa av det amerikanske missilforsvaret.

Når det gjaldt EU-utvidelsen, ble det pekt på at man i økende grad stod overfor problemstillinger som terrorisme, kriminalitet på tvers av grenser, og ulovlig innvandring.

Situasjonen i Sørøst-Europa var gjenstand for bred debatt. Ulike vurderinger av Kosovos endelige status kom til uttrykk. Også situasjonen i Bosnia-Herzegovina ble møtt med bekymring med tanke på den dype etniske kløften som syntes å ha manifestert seg.

Under behandlingen av rapporten om militære operasjoner i Afghanistan ble det uttrykt bekymring over hva som så ut til å være en forverret situasjon, både for sivilbefolkningen og de internasjonale styrkene. Det ble pekt på behovet for økt sivilt-militært samvirke for å sikre gjenoppbygging og oppslutning om den internasjonale operasjonen blant vanlige af­ghanere. Muligheten for å kunne gi opiumsdyrkere et alternativt livsgrunnlag var et viktig spørsmål i debatten.

I rapporten om missilforsvar ble det tatt til orde for en felles analyse av trusselbildet for Europa, samt å utarbeide en felles politikk som innbefattet løpende konsultasjoner og samarbeid med Russland. Viktigheten av å unngå nytt våpenkappløp ble understreket.

Et annet sentralt tema på VEUs dagsorden var hvordan EUs reforhandlede reformtraktat ("Lisboa-traktaten") ville påvirke EUs utenriks- og sikkerhetspolitikk (ESDP), og ikke minst forholdet til NATO i årene fremover. Transatlantiske forbindelser og ikke-spredning var også viktige temaer. I lys av hendelsene i Tbilisi høsten 2007 og presidentvalget i januar 2008 ble Georgias euroatlantiske ambisjoner gjenstand for særlig diskusjon under høstsesjonen.

Under høstsesjonens debatt om mulige lettelser i den europeiske våpenembargoen overfor Kina, holdt stortingsrepresentant Kari Lise Holmberg et innlegg om menneskerettighetssituasjonen i landet.

Norsk profilering av nordområdene

Tross Norges status som assosiert medlem av VEUs parlamentariske forsamling, inntok delegasjonen en aktiv rolle. Dette sikret blant annet at nordområdene sto høyt på dagsordenen i 2007. Delegasjonsleder Odd Einar Dørum var medordfører for rapporten "Security in the High North" som ble lagt frem under vårsesjonen i juni og vedtatt uten endringer. Rapporten drøftet sikkerhetsutfordringene i nord, blant annet i lys av voksende energibehov og akselererende klimaendringer. Statssekretær i Utenriksdepartementet, Liv Monica Stubholt, holdt forut for plenumsdiskusjonen en innledning om Norges nordområdepolitikk.

Norge var også vertskap for et VEU-seminar om nordområdene som fant sted på Svalbard i mai. Nordområdene var dertil tema under den utenrikspolitiske debatten under Nordisk Råds sesjon i Oslo i november. Stortingsrepresentant Odd Einar Dørum var Vestunionens representant på sesjonen og tok i sitt innlegg utgangspunkt i rapporten og dens konklusjoner.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, lederen Olav Akselsen, Vidar Bjørnstad, Marit Nybakk, Hill-Marta Solberg og Anette Trettebergstuen, fra Fremskrittspartiet, Morten Høglund, Siv Jensen og Øyvind Vaksdal, fra Høyre, Erna Solberg og Finn Martin Vallersnes, fra Sosialistisk Venstreparti, Audun Bjørlo Lysbakken, fra Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, fra Senterpartiet, Alf Ivar Samu­elsen, og fra Venstre, Anne Margrethe Larsen, viser til dokumentet og tar årsrapporten for 2007 til orientering.

Komiteen har særlig merket seg at den norske delegasjonen har fokusert på nordområdene i diskusjonene innad i VEUs parlamentariske forsamling (VEU PA). Delegasjonsleder Odd Einar Dørum var medordfører for rapporten "Security in the High North" som ble lagt frem under vårsesjonen i juni og vedtatt uten endringer. Rapporten drøftet sikkerhetsutfordringene i nord, blant annet i lys av voksende energibehov og akselererende klimaendringer. Norge var også vertskap for et VEU-seminar om nordområdene som fant sted på Svalbard i mai. Komiteen vurderer disse tiltakene svært positivt da de bidrar til å gi større politisk forståelse for og oppmerksomhet mot våre utfordringer i nord.

Komiteen er kjent med at VEU fortsatt brukes aktivt av en rekke land, noe som forventes å inngå i den varslede evalueringen av Stortingets deltakelse i interparlamentariske fora, herunder i VEU PA.

Komiteen vil for øvrig vise til merknadene i Innst. S. nr. 174 (2005-2006), jf. Dokument nr. 19 (2005-2006), og Innst. S. nr. 176 (2006-2007), jf. Dokument nr. 18 (2006-2007).

Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til dokumentet og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Dokument nr. 19 (2007-2008) – årsrapport fra Stortingets delegasjon til Den vesteuropeiske unions (VEUs) parlamentariske forsamling for 2007 – vedlegges protokollen.

Oslo, i utenrikskomiteen, den 23. april 2008

Olav Akselsen

Anne Margrethe Larsen

leder

ordfører