Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om samtykke til inngåelse av samarbeidsavtale av 16. september 2008 mellom Norge og Europarådet om Det europeiske ressurssenteret for opplæring i interkulturell forståelse, menneskerettigheter og demokratisk medborgerskap

Dette dokument

  • Innst. S. nr. 9 (2008–2009)
  • Kjeldedokument: St.prp. nr. 86 (2007–2008)
  • Dato: 16.10.2008
  • Utgjevar: kirke-, utdannings- og forskningskomiteen
  • Sidetal: 2

Til Stortinget

Sammendrag

Departementet ber i proposisjonen om Stortingets samtykke til den samarbeidsavtalen mellom Norge og Europarådet som ble undertegnet 16. september 2008. Avtalen gjaldt opprettelse av Det europeiske ressurssenteret for opplæring i interkulturell forståelse, menneskerettigheter og demokratisk medborgerskap. Det offisielle navnet er Det europeiske Wergelandsenteret.

Stortingets samtykke til inngåelsen av avtalen er nødvendig siden opprettelse og drift av senteret medfører økonomiske forpliktelser, jf. Grunnloven § 26. Kunnskapsdepartementet har anbefalt at avtalen inngås.

Wergelandsenteret skal drive forskning og opplæring i interkulturell forståelse, menneskerettigheter og demokratisk medborgerskap. Videre skal senteret spre informasjon, være et knutepunkt og danne et nettverk for relevante aktører på feltet. Wergelandsenteret skal være åpent for personer fra alle medlemsstater i Europarådet, og ha engelsk som arbeidsspråk. Senteret skal samarbeide med Europarådet på grunnlag av Europarådets og Norges felles verdier og mål for opplæring på dette området. Senteret skal organiseres som en stiftelse etter norsk rett og legges til Oslo.

Wergelandsenteret skal spre informasjon og tjene som en plattform og et møtested for forskere, lærere, lærerutdannere, politikkutformere og andre relevante aktører. Målgruppene vil i hovedsak være formidlere, praktikere, forskere, administratorer og beslutningstakere innenfor opplæring i interkulturell forståelse, menneskerettigheter og demokratisk medborgerskap og beslektede områder innenfor formell og ikke-formell opplæring.

Senteret skal tilby etter- og videreutdanning og støtte for lærere og lærerutdannere når det gjelder opplæring og faglig utvikling i interkulturell forståelse, menneskerettigheter og demokratisk medborgerskap.

Når det gjelder økonomiske konsekvenser, vil Norges årlige forpliktelser etter avtalen være begrenset til 6,5 mill. kroner (2008-prisnivå). Midlene vil bli dekket innenfor rammen til Kunnskapsdepartementets budsjett. Det vises for øvrig til at det i statsbudsjettet for 2008 ble vedtatt avsatt 6,5 mill. kroner over kap. 226 til å etablere et europeisk ressurssenter, og at det i Revidert nasjonalbudsjett 2008 ble vedtatt bevilget 3 mill. kroner over kap. 255 ny post 75 til oppstart av senteret i 2008 mot tilsvarende reduksjon av kap. 226.

Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Freddy de Ruiter, Gorm Kjernli, Gerd Janne Kristoffersen, Anna Ljunggren og Torfinn Opheim, fra Fremskrittspartiet, Jon Jæger Gåsvatn, Åse M. Schmidt og Jan Fredrik Vogt, fra Høyre, Gunnar Gundersen og lederen Ine Marie Eriksen Søreide, fra Sosialistisk Venstreparti, Åsa Elvik og Ole-Anton Teigen, fra Kristelig Folkeparti, Dagrun Eriksen, fra Senterpartiet, Inger S. Enger, og fra Venstre, Odd Einar Dørum, viser til proposisjonen og slutter seg til denne.

Innstillingen har vært forelagt utenrikskomiteen som ikke har merknader til saken.

Komiteens tilråding

Komiteen viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende

vedtak:

Stortinget samtykker i inngåelsen av samarbeidsavtale av 16. september 2008 mellom Norge og Europarådet om Det europeiske ressurssenteret for opplæring i interkulturell forståelse, menneskerettigheter og demokratisk medborgerskap.

Oslo, i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, den 16. oktober 2008

Ine Marie Eriksen Søreide

leder og ordfører