Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Alf E. Jakobsen, Rolf Terje Klungland, Torgeir Micaelsen, lederen Reidar Sandal, Eirin Kristin Sund og Marianne Aasen, fra Fremskrittspartiet, Gjermund Hagesæter, Ulf Leirstein, Jørund Rytman og Christian Tybring-Gjedde, fra Høyre, Svein Flåtten, Michael Momyr og Jan Tore Sanner, fra Sosialistisk Venstreparti, Magnar Lund Bergo og Heikki Holmås, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, og fra Venstre, Lars Sponheim, viser til at representantforslaget er oversendt finansminister Kristin Halvorsen til uttalelse. Hennes svarbrev av 4. september 2008 følger som vedlegg til denne innstillingen.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet og Høyre, viser til endringer foreslått i St.prp. nr. 1 (2008–2009). Flertallet legger vekt på stabile og forutsigbare rammebetingelser for næringslivet og peker på at avskrivningssatsene skal være klart og prinsipielt forankret og ikke åpne for hyppige endringer. Det er viktig at avskrivningssatsene gjenspeiler driftsmidlenes faktiske økonomiske verdifall. Flertallet viser til brev av 4. september 2008 fra Finansdepartementet og vil på denne bakgrunn gå imot forslaget.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre viser til begrunnelsen i representantforslaget anført av forslagsstillerne. Disse medlemmer konstaterer at Regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett ikke fremmer forslag til endringer på alle områdene som forslaget omfatter og som disse medlemmer mener er viktig å få vurdert, og vil derfor gjenoppta disse medlemmers forslag fremsatt i representantforslaget med den endring at vi ønsker at disse vurderingene gjøres i Revidert nasjonalbudsjett for 2009, samt at forslag IV ikke gjenopptas siden det på dette området er fremmet endringer i statsbudsjettet for 2009.

Disse medlemmer fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"I

Stortinget ber Regjeringen gjennomgå avskrivningsreglene i skatteloven med sikte på å lage enklere og mer konkurransedyktige regler i forhold til våre konkurrentland.

II

Stortinget ber Regjeringen vurdere likebehandling av oppkjøpt og egenutviklet forretningsverdi når det gjelder skattemessige saldoavskrivninger og legge dette frem i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2009.

III

Stortinget ber Regjeringen presisere regelverket slik at produksjonsmessig utstyr avskrives i samme saldogruppe som maskiner, og ikke som bygg, og legge dette frem i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett for 2009."

Komiteens medlem fra Venstre viser til at det i Venstres alternative statsbudsjett for 2009, hhv. Budsjett-innst. S. nr. 1 (2008–2009), Budsjett-innst. S. I (2008–2009) og Innst. O. nr. 1 (2008–2009), fremmes forslag om å øke avskrivningssatsene for saldogruppe d) til 23 pst. og at fiskefartøy skilles ut av saldogruppe e) og får en egen sats på 20 pst., mot 14 pst. i dag.

Dette medlem mener videre at skattepolitikken er et viktig redskap for å snu adferdsmønster i en mer miljø- og helsemessig retning, og viser i den forbindelse til at Venstre foreslår et skatteskifte i denne retning på om lag 3 mrd. kroner i sitt alternative budsjett. Dette medlem mener at avskrivningsreglene også bør kunne benyttes mer aktivt i denne retning – spesielt i en tid der byggebransjen sliter, burde det være mulig å stimulere til for eksempel endringer i eksisterende bygg knyttet til universell utforming og miljøriktige løsninger.

Dette medlem har derfor fremmet forslag i Budsjett-innst. S. nr. 1 (2008–2009) om at Stortinget ber Regjeringen gjennomgå avskrivningsreglene med sikte på å fremme endringer som stimulerer til universell utforming av bygg og som fremmer investeringer med påvist miljøeffekt og/eller energieffektivisering.

Dette medlem mener at det i en slik sammenheng også kan være naturlig å gjennomgå andre sider av avskrivningsregelverket slik det er beskrevet i representantforslaget.

Dette medlem fremmer på denne bakgrunn følgende forslag:

"Dokument nr. 8:122 (2007–2008) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Ulf Leirstein, Gjermund Hagesæter og Ketil Solvik-Olsen om gjennomgang av avskrivningssatser – vedlegges protokollen."